10 tipů na letní čtení

Drazí čtenáři. Začal nám srpen a mnozí z nás se právě chystají na dovolenou. Pro všechny milovníky knih jsem připravila deset tipů na letní čtení. A ne ledajakých. Každá z těchto knih je totiž určená na konkrétní druh dovolené, protože má tu správnou atmosféru. Dneska to bude výběr knih pouze z mé knihovničky, takže se předem omlouvám, ale moc romantiky nečekejte :)


Kniha Revival od krále hororů Stephena Kinga, ideální čtení na léto
Do bouřky
Všichni známe to letní počasí, kdy přes den je horko, a pak najednou nebe zahalí černé mraky a ozve se první hrom. Pokud máte rádi bouřky, tu tajemnou atmosféru, kdy nevíte, co bude dál, určitě sáhněte po knize Revival od Stephena Kinga. Do bouřky neexistuje lepší čtení. Když se nebe zahalí do černého pláště, fouká strašidelný vítr a po obloze tančí jeden blesk za druhým, zalezte někam na verandu, nebo do tepla pod střešní okno a začtěte se do této báječné Kingovky. Pokud patříte do kategorie strašpytlů, raději si to dvakrát rozmyslete a sáhněte po jiné knize. Třeba vás zaujme některá z mých dalších tipů.



Na cesty
Dívka ve vlaku - ideální kniha na cestyKufry jsou sbalené a vy konečně vyrážíte na dlouho očekávanou dovolenou? Pokud vás čeká delší cesta vlakem, určitě si nezapomeňte přibalit knížku Dívka ve vlaku od Pauly Hawkins. Kniha se samozřejmě hodí i na cestu autem, autobusem nebo letadlem, ale pouze ve vlaku to bude to pravé ořechové. Pomůže vám se vcítit do hlavní hrdinky, pochopit její situaci. Garantuji vám, že výhled z okna už pro vás nikdy nebude tím, co dřív. Co když se v některých z domů, který právě míjíte odehrává krutá vražda? Svět za sklem má své vlastní tajemství. Hlavní hrdinka Ráchel to ví. A teď už to budete vědět i vy.

Do města
Pokud vyrážíte na dovolenou do města, určitě si nezapomeňte přibalit některou z těchto skvělých knih Dana Browna! Do Paříže si vezměte Da Vinciho kód neboli Šifru mistra Leonarda. Chystáte se navštívit Vatikán? Pak určitě nenechte doma knížku Andělé a démoni! Při návštěvě Itálie se vám rozhodně bude líbit kniha Inferno. Do Španělska se hodí kniha Digitální pevnost. Pokud vyrážíte například do Washingtonu rozhodně si vezměte s sebou Ztracený symbol. A kdybyste náhodou zabloudili až k Arktidě nezapomeňte doma Anatomii lži :)

Do přírody
Chystáte se strávit několik dnů někde v přírodě, na vesnici, na farmě? Pro tento typ dovolené se ideálně hodí trocha romantiky od Sparkse. Vybrala jsem pro vás knížku Nejdelší jízda, se kterou si projížďky na koni a dovolenou mezi zvířaty rozhodně užijete! Je to skvělá oddechovka hlavně pro mladší čtenářky, studentky a taky všechny romantické duše, které věří, že láska překová všechny překážky!

Na zahradu
A u Sparkse ještě na chvíli zůstaneme. Jsem si jistá, že jsou mezi vámi i čtenáři, kteří se letos nechystají nikam nebo už mají po dovolené a zbytek prázdnin budou trávit doma, na zahradě nebo někde u vody. K tomuto druhu lenošení určitě taky patří kus romantiky. Zápisník jedné lásky vás zavede ke krásnému domu Noaha, kde si odpočinete na terase a poznáte sílu osudové lásky. Pokud se vám kniha zdá příliš romantická a přitažená za vlasy, přečtěte si tento skutečný příběh, kterého jsem byla svědkem!
Fitzgerald a jeho kniha Velký Gatsby vám spříjemní léto
K bazénu s přáteli
Za pár dnů vás čeká akce s přáteli, bazén, drinky a dobrá zábava? Už se nemůžete dočkat a nevíte, jak zabít čas, aby to utíkalo trochu rychleji? Co třeba s dobrou knížkou. Pro tuto příležitost bych vám doporučila knihu Velký Gatsby. Není to žhavá novinka, ale naladí vás do té správné atmosféry, a posezení s přáteli si pak užijete opravdu ve velkém stylu!


Kniha o moři, velrybě, tragédii, ztroskotání a nekonečné plavbě oceánem
K moři
Chystáte se v srpnu k moři? Ideální knihou pro tento typ dovolené je V srdci moře. A pokud narazíte na počasí před bouřkou bude to bude něco! Představte si to...ležíte na pláži, obklopují vás bouřkové mraky a v pozadí slyšíte rozbouřené moře! V takových podmínkách knihu prožijete ještě intenzivněji! Pro opravdové odvážlivce je tady výzva: Vezměte si tuto knížku na plavbu lodi! Budete se bát? Ano, budete! A pokud v obzoru spatříte velryby, tak se vám stoprocentně rozbuší srdce, zastaví dech, ale bude to stát za to!!

Do hotelu
Jste typ člověka, pro kterého dovolená znamená naprostý luxus a nic nedělání. Máte rádi all inclusive, hodně času trávíte v hotelu u baru nebo u bazénu, kde poznáváte nové lidi? Po dlouhém dni plném koupání, drinků a dobrého jídla se chcete zachumlat do měkkých hotelových peřin a jen tak si odpočinout s knihou? Do tohoto prostředí se ideálně hodí oddechová detektivka V hotelu Bertram od Agathy Christie. Odpočinete si u ní a zároveň se naučíte dívat na lidi kolem sebe jinak. Jsem si jistá, že už další den budete chtít poznat příběh svých hotelových spolubydlících stejně jako slečna Márplová.

Kniha autora Dítě číslo 44
Do Švédska
Pokud vás dovolená na jihu neláká a máte raději chladnější počasí, možná jste se letos rozhodli vyrazit na sever do Norska, Finska nebo třeba právě Švédska. Je tomu tak? Pak si určitě na cestu pořiďte knížku Farma. Je to příběh, který se jen těžko popisuje. Lehce napínavý, tajemný, studený...prostě ideální do skandinávského počasí!


Na nudu a nic nedělání
Patříte k lidem, kteří o prázdninách většinu času tráví doma a nudí se. Máte pocit, že každý den je zbytečný a jen ztrácíte čas? Nevíte co dělat, nic se vám nechce a život vám proplouvá mezi prsty? Možná vás zaujme kniha Posel. Věřím, že změní váš pohled na svět a bude pro vás inspirací. Za sebe můžu říct, že je to jedna z nejlepších knih jaké jsem četla, a jsem moc hrdá, že ji mám v knihovně! A pokud si ji taky pořídíte, určitě nebudete litovat!

5 komentářů:

  1. Úžasně pojatý článek! Moc se mi líbí, jak jsi to "roztřídila" :) Dívku ve vlaku mám doma, snad se na ni vrhnu :)
    Před pár dny jsem přečetla Malého prince, ale musím přiznat, že mě až tak moc neuchvátil, možná jsem měla přehnané očekávání... :)
    Snad příští knížka bude lepší :)
    Ráda bych přečetla:
    - Dívku ve vlaku, Dívku, která si říkala Tuesday ( >:-D) a možná Dekameron a nebo konečně to Quo Vadis... stydím se to přiznat ale nechce se mi moc číst.. :D )
    Ale zase kreslím, a píšu, a teď jsem upekla buchtu, a snažím se... rozvíjet některá dary od Pána, jak mi bylo před pár dny řečeno, že mám dělat :D :)

    Měj se krásně, krásné prázdniny, nebo dovolenou, odpočiň si a buď šťastná....

    A smím-li se ptát - budeš ve studiu ještě pokračovat, nebo už práce?

    OdpovědětVymazat
  2. Jo - a jsem fakt moc šťastná, že teď píšeš tak často, musím ti to říct! Takže pokud to jen trochu přijde, nepřestávej, opravdu mě to moc těší. (Vážně, upřímně). ♥♥ Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :) Teď plánuji přidávat články častěji i když ne všechny budou aktuální. Zrušila jsem definitivně starý blog, ale bylo by mi líto , kdyby některé mé články zmizely spolu s ním, proto je sem budu postupně vkládat. Pokusím se je trošku oživit, aby zaujaly i lidi, kteří je už znají :)

      Vymazat
  3. Na Posla se už nějakou dobu chystám, snad už brzy přijde na řadu, zatím se prokousávám Nesmrtelností od Kundery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posel určitě stojí za to! Je to opravdu jedna z nejlepších knih, jaké jsem poslední dobou četla! Nesmrtelnost od Kundery jsem ještě nečetla, ale kdo ví, možná na ni taky jednou přijde řada :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!