Recenze: Blaze - Richard Bachman ( Stephen King)

Další kniha, kterou jsem přečetla v polštině, proto informace budou velice stručné:

Žánr: Světová literatura, thriller
Počet stran: 320

Blaze - Stephen King jako Richard Bachman. Krásná kniha pro milovníky Kinga
Měli jste někdy chuť obejmout kriminálníka? Chtěli jste někdy říct únosci dítěte, že mu rozumíte a máte ho rádi? Pokud ne, jsem si jistá, že po přečtení této knihy to budete chtít udělat. 

Blaze je kniha, kterou jsem si zamilovala už po přečtení prvních stránek. Stephen King patří k mým oblíbeným autorům, proto se to asi dalo čekat. Toto však není "klasická kingovka."
Kromě toho, že je geniální, ničím nepřipomíná autorův hororový styl. Možná, že je to tím, že byla napsána pod pseudonymem Richard Bachman. Někteří ji sice mezi horory řadí, ale nenechte se zmást - tohle vážně není horor! Spíš hodně psychologická kniha. Celý příběh se točí kolem života hlavního hrdiny, kterým je Blaze. Je to obr. Hloupý obr. A věřte mi, hloupí obři to v životě nemají vůbec jednoduché...

Jednoho dne hloupý Blaze potkává inteligentního George a stává se z nich nerozlučná dvojka. Vydělávají si krádežemi a vede se jim docela dobře. Jenže proč nezkusit něco většího? Co třeba únos dítěte z bohaté rodiny? Všechno si dokonale naplánuji, až na jednu věc. Nikdo nepočítal s tím, že George najednou zemře. Blaze ví, že to sám nezvládne, ale pak najednou slyší hlas mrtvého kamaráda, který mu radí uskutečnit původní plán. Hloupý obr tedy nakoupí dětskou výbavu, unese dítě a je připraven žádat výkupné. Všechno se zdá jednoduché, ale Blaze brzy přijde na to, že je to mnohem těžší, než se zdálo. George by si jistě poradil líp. Jenomže George tu není, a Blaze dělá jednu chybu za druhou...

Je to krásný příběh napsaný tak, že máte pocit, že autor sedí vedle vás a vypráví. Posloucháte životní příběh člověka, který už od dětství byl příliš velký a příliš hloupý, a je vám tak nějak smutno. Protože víte, že to není jeho vina. V této knize je těžké říct, zda hlavní hrdina je zločinec nebo oběť. V jednu chvíli chcete aby ho chytili, protože se umíte vcítit do rodičů uneseného dítěte, ale za chvilku vám dojde, že vlastně celou dobu doufáte, že přeci jen se mu povede uniknout. Ať chcete nebo ne, autor ve vás způsobí takový zmatek, že vlastně nevíte na čí stranu se přiklonit, a i když vám zdravé smysly napovídají, že by se nemělo fandit zločinci, stejně to tak nějak podvědomě děláte.

V knize jsem ocenila především dokonale, bezkonkurenčně vykreslenou postavu hlavního hrdiny. Blaze je popsaný tak neuvěřitelně, že máte pocit, jako byste ho znali celý život. Chápete jeho myšlenky, jeho činy, a kdybyste jen mohli, otevřete svoji náruč a přitisknete ho na svou hruď s příslibem, že od teď už všechno bude jen dobré. Protože Blaze má velké srdce a potřebuje hodně lásky.

Je to velice jednoduché dílo s jednoduchou zápletkou, dalo by se říct, že je to takové normální povídání o jednom chlápkovi a jeho životě. Ale přesto kniha umí okouzlit. Udělala se mnou něco, co nedokážu popsat. Neumím vyjádřit slovy pocit, jaký ve mně zanechala. Vím jen, že jsem doposud nikdy podobnou knihu nečetla. Blaze je jasný záporák, podvodník, ale přiroste vám k srdci. A přejete si, aby měl jiný život, jiné dětství, jiné lidi okolo sebe. Jenomže to je jen vaše přání...

KDY ČÍST:
  • Máte rádi knihy, ve kterých se autor soustředí především na charakteristiku postav.
  • Chcete vědět jaké to je, když vám padouch přiroste k srdci.
  • Hledáte jednoduchou oddechovku, která se čte dobře a rychle.
  • Máte trpělivost a přečtete si nejdřív úvodní slovo od autora. ( Opravdu tuto pasáž nepřeskakujte, jinak pro vás kniha bude zklamáním)
Další knižní recenze na blogu. Tentokrát o krásnou, dojemnou a napínavou knihu Blaze od mistra hororů Stephena Kinga!
zdroj: Knihy Dobrovský
KDY NEČÍST
  • Máte chuť na pořádný Kingův horor.
  • Chcete něco akčního s překvapením na konci.
HODNOCENÍ:

Kniha: 5/5 - Četla jsem už mnohem lepší knihy Kinga, ale stejně musím dát plný počet bodů. Nevím proč, nevím čím, ale Blaze si získal mé srdce!

Obálka: 5/5 Pokud jde o polskou obálku knihy jsem nadšená. Je nádherná a má tu správnou atmosféru. Oproti tomu česká obálka se mi moc nelíbí.




5 komentářů:

  1. Musím říct, že jsi mě hodně nalákala. Ačkoliv čtu docela ráda thrillery (nebo spíš takové psychologické dark věci - typu Manželovo tajemství, a chystám se už asi rok na Dívku ve vlaku a Dívku, která si říkala Tuesday, do hororů se mi nechce). Nicméně miluju prokreslení postav, jejich charakter, psychologii :)
    Takže myslím, že se jednou odhodlám ji číst.

    Jen mě trochu mrzí, když se dívám na tu obálku, jak je tam obrovským písmem napsáno: Stephen King :D Já myslím, že by nakladatelé měli respektovat, že se autor rozhodl vydat knihu pod pseudonymem, a ne... (ale co, marketing je marketing, že... :D )

    Jinak - k tvému komentáři k Belle: Máš pravdu, já ten článek psala právě ve chvíli, kdy jsem myslela na to, jak moc je ten příběh z 18 století aktuální, jak moc aktuální je právě dnes.

    Pořád jsou na světe státy, kde některá část obyvatelstva NIC neznamená, a nikdo se o ni nestará, svazuje ji nesmyslnými pravidly, dusí, drží jako otroky.
    Mohou to být ženy, mohou to být děti, mohou to být lidé něčím odlišní, jiní...
    A stejně tak v mnoha demokratických (aspoň na první pohled) zemích, žije spousta lidí, kteří stále soudí lidi podle barvy kůže, podle náboženství, podle pohlaví, podle věku...
    Jak důležité je vidět lidi jako lidské bytosti, vrchol Božího stvoření, jako cenné a citlivé tvory, kteří MAJÍ PRÁVO být milování a přijímání. Mají právo na svobodu, na rodinný život, na úctu...

    Tenhle film patří mezi mé nejoblíbenější filmy vůbec, opravdu, snad mezi TOP 3 mé nejoblíbenější filmy (spolu s Janou Eyrovou z roku 2011 a Pýchou a předsudkem z roku 2005). On vlastně propojuje dva světy, které se na první pohled zdají nepropojitelné. Svět práva, striktního, chladného - a svět lásky, nejsvětlejšího lidského citu. Už středověký myslitel Tomáš Akvinský to věděl - že Spravedlnot (právo) bez lásky je tvrdost (tedy, že je bezprávím, něčím, co nemůže být podporováno).

    Spojuje dva světy, v nichž se teď pohybuji - ve světě práva, symbolizovaného ženou s mečem, slepou, s tvrdým výrazem ve tváři, a s láskou, ženou, která drží na dlani své srdce a nehledí na žádné trápení, nehledá rozdíly.

    Omlouvám se, za tak dlouhý komentář :D
    Přeji ti krásný víkend a nádherný listopad :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dost jsi mě na tu knihu nalákala :) Vytváření uvěřitelné a psychologicky propracované postavy je náročné, a jestli někomu věřím, že to beze zbytku dokáže, tak Kingovy rozhodně. Jak píšeš, autor měl rozhodně důvod, proč tuto knihu vydal pod pseudonymem. King prostě píše horory, a tak je třeba ostatní knihy odlišit. Skvělý vypravěč může být ale i v jiném žánru. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jsem moc ráda, že tě kniha zaujala. King je králem hororů, ale ani v jiných žánrech rozhodně nezklame! Sama se přiznám, že mě tato kniha velice příjemně překvapila. Nečekala jsem, že z tak jednoduché zápletky King vykouzlí opravdu mistrovské dílo!

      Vymazat
  3. Od Kinga jsem už ledacos přečetla, ale o téhle knize jsem popravdě ještě neslyšela. Musím to napravit! Rozhodně mě zaujala, mám ráda psychologické knihy. Třeba taková Zelená míle byla skvělá, takže si myslím, že tohle bude něco na ten způsob :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Zelené míli je myslím trošku těžší zápletka, přeci jen rozhoduje se tam o životě a smrti...ale ano, dá se říct, že je to něco na ten způsob ;) Takže to určitě naprav.

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!