Recenze: V Hotelu Bertram-Agatha Christie

Autor: Agatha Christie
Série: Slečna Marplová(10.)
Originální název: At the Bertram´s hotel
Žánr: Detektivky
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Hana Petráková
Rok vydání: 2008
1. vydání originálu: 1964



ANOTACE



Londýnský hotel Bertram - neokázalý, ale luxusní dočasný i dlouhodobější příbytek příslušníků 
a příslušnic vyšších společenských vrstev - je místem, jehož atmosféru se rozhodne po letech znovu vychutnat i slečna Marplová, doufajíc, že čas neubral nic na jeho noblese, eleganci a kvalitě služeb či servírovaných snídaní. Záhy však zjistí, že i sem vtrhla moderní doba, Američané, televize a hluk motorových vozidel, nebezpečně se prohánějících londýnskými ulicemi. 
A nejen to - tak bystré a všímavé pozorovatelce nemůže uniknout neviditelná, pod povrchem skrytá, houstnoucí atmosféra zločinu, která posléze vyvře v podobě záhadného úmrtí hotelového portýra. Na scéně se vbrzku objeví inspektor Davy, vyšetřující zároveň několik spolu zdánlivě nesouvisejících případů, v nichž figurují i někteří místní hosté - mimo jiné roztržitý a zapomnětlivý kněz Pennyfather, který jednoho dne zmizí z hotelu a po čase je nalezen na venkově v příkopu u silnice s otřesem mozku a nesouvislými vzpomínkami...


Tradiční anglický čaj o páté a opravdové vdolečky. Hotel Bertram je vskutku krásné místo k odpočinku. Koho by napadlo, že to všechno je jen přetvářka ?


V knize se opět setkáváme se slečnou Marplovou. Kdo ji zná, tak určitě ví, že tahle žena si nenechá nic ujít. Ráda mluví s lidmi, ráda je sleduje a poslouchá. Proto ani její dovolená netrvá dlouho. Brzy si uvědomí, že tu něco nehraje. Všechno je až příliš dokonalé. A pak se to stane...Vražda v mlze, žádní svědkové a kněz Pennyfather, který záhadně zmizí. K tomu všemu ty zvláštní vztahy mezi matkou a dcerou. 
Slečna Marplová má jasno:" Luciferovy děti jsou často krásné."

Co s tím má společného polský automobilový závodník Ladislaus Malinowský ? Jakou roli v případu odehraje láska ?

To všechno se dozvíte, pokud se rozhodnete přečíst tuto napínavou knihu.

Kniha se četla dobře i když nepatří ke skvostům Agathy Christie. Nedoporučuji s touto knihou začínat, protože by vám mohla zbytečně odradit od tvorby autorky. Pokud jste od ní nikdy nic nečetli, sáhněte raději po Smrt na Nilu nebo Deset malých černoušků.

Tuto knihu doporučuji těm, kteří už nějakou zkušenost z Christie mají. Nijak vás sice neokouzlí, ale rozhodně ani neurazí.

Čte se dobře, je to krátká kniha. Má jen něco málo přes 200 stran. Vtáhne vás do děje a budete se cítit jako ve staré Anglii. Přes všechno špatné, co se "za záclonou" skrývá, je hotel Bertram opravdu kouzelným místem, a určitě každý by si rád vychutnal jeho vůni a atmosféru. Já osobně bych neváhala a jela hned.

Děj knihy je velmi propletený, jednotlivé příběhy spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. Nakonec přijde tradiční odhalení, karty jsou na stole a najednou vidíte všechny souvislosti. Je to nad slunce jasné !!
Slečna Marplová pomalu a vážně pokývala hlavou." Bože, smiluj se nad její duší."
Abych řekla pravdu, během čtení jsem vůbec netušila, kam se mě autorka snaží zavést. Bloudila jsem, tápala, přemýšlela, jakou roli v případu odehrává ten či ten hrdina. Agatha Christie mě opět nezklamala. Takový konec jsem opravdu nečekala. Kdybych měla porovnat tuto knihu s ostatními díly autorky, zařadila bych ji spíše na spodní příčku.
To, ale neznamená, že kniha je špatná. Agatha Christie nemá nepovedené knihy. Má jen skvělé a dobré. Tato patří podle mně k těm dobrým.

HODNOCENÍ:
Kniha- 3/5 - Dobrá kniha, ale jelikož tvorbu Christie znám velmi dobře, víc ji dát nemůžu. Napsala až příliš mnoho lepších knih.
Obálka- 3/5 -  Dost obyčejná. Ničím mě nenadchla, ale ani neurazila :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!