Poslední balet

Jsem jako v transu. Sáhnu po tužce, kterou jsem měsíce ignorovala, vytrhnu list ze sešitu, který mám zrovna po ruce. Hlavou mi zní klasická hudba. Dotknu se tužkou prázdné stránky. Roztančí se. Carmina Burana, Lacrimosa, Symphony No. 25 in G minor. Objevuje se baletka. Pláč, déšť, vlny. Baletka tančí. 
Poslední tanec. Matky křičí, pláčou bolestí, dětí se rodí. Radost a bolest. Slzy a smích. Smrt a život. Nekonečný, neuvěřitelný koloběh života...

Nevím, co kreslím. Jako bych to ani nebyla já. Únava z mého těla a mozku se vylévá na papír, který ji saje jako houba. Na konci čeká svoboda. Prázdná mysl.

Tohle je můj recept na odreagování po náročném dni. Hodit všechno na papír. Kreslení mi pomáhá utřídit si myšlenky, vypnout. Na konci cítím jakoby ve mně vstoupil nový život!





Když jsem se na svoje dílo dívala později, uvědomila jsem si, že jsem nakreslila obrázek k jedné z mých dávných básní. Náhoda ? Možná ne, možná někde v hloubi duše jsem jako ona - baletka v posledním tanci.




10 komentářů:

  1. Nějakou chvíli jsem tu nebyla a tady se změnil design, vypadá to moc krásně :)
    Baletka je taky nádherná, je vidět, že jsi do toho dala část sebe, že to není mechanická kresba, ale kresba z vášně, jestli se to tak dá říct. Takové odreagování má opravdu něco do sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo to už nějakou tu změnu :) A bude jich víc, nech se překvapit!

      Jinak moc děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  2. s kreslením ako odreagovaním úplne súhlasím!
    inak krásna báseň! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to moc krásné, báseň i kresba, obdivuji tě za to, jak jsi vystihla tu baletku v pohybu, to já bych nikdy takhle nezvládla (možná s předlohou, ale dost možná, že ani s předlohou ne). :) Fakticky moc pěkné...
    Jinak já se odreagovávám právě kresbami a vždycky když kreslím, vzpomenu si na slova Jany Eyrové: "Malování je pro mě to největší potěšení".
    Pro mě je. Opravdu. U kreslení a malování se cítím tak svobodná a šťastná, jako se necítím ani u psaní ani u skládání básní... možná, možná se podobně svobodná cítím při procházkách příodou - ale i tak - malování je pro mě největší potěšení a štěstí, jaké mám :) ♥
    Kreslíš moc pěkně, kresli častěji - i přesto, že sama dobře vím, že na malování a kreslení musí být zkrátka nálada.
    Měj se pěkně,
    Lili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :) Kreslila bych víc, ale času je málo a taky, jak říkáš, musí být ta správná nálada. Jinak škoda, že už se se svojí tvorbou nedělíš. Tvůj blog patřil k mým oblíbeným! Přemýšlíš, že se vrátíš nebo je to už pro tebe uzavřená kapitola? Měj se krásně Lili!

      Vymazat
    2. Přemýšlím :D Možná bych mohla přidat nějaké kresby :) Včera jsem o tom docela přemýšlela :) Že bych se mohla dělit aspoň o obrázky... a taky o nějaké momentky... zkouším psát deník do PC, ale to mě nebaví :/ :(

      Vymazat
    3. Pokud budeš mít čas a chuť já budu jen ráda!

      Vymazat
  4. nádhera, neuvěřitelné kolik emocí ta kresba vyvolává a jak jsi ji pěkně vystihla svými slovy- obrátek se moc povedl, je fakt silný, jen tak dál, máš talent ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Komentáře jako ty tvoje mě ženou dál. Je skvěle číst, že se to někomu líbí. Každý článek má pak o hodně větší smysl!

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!