Recenze: V srdci moře- Nathaniel Philbrick

Originální název : In the Heart of the Sea
Počet stran: 304 stran
Žánr: Světová literatura, Román, Historie
Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2015
Překlad: Eva Klimentová


ANOTACE
Knižní recenze V srdci moře Nathaniel Philbrick
Moby Dick není pouhým výplodem spisovatelské fantazie. Hermana Melvilla inspirovala k napsání románu Bílá velryba skutečná událost: v roce 1821 do velrybářské lodi Essex narazil uprostřed Pacifiku obrovský vorvaň a potopil ji. Následoval příběh, který si lze jen těžko představit. 
Autor s dokumentární přesností a románovou poutavostí vypráví neuvěřitelný příběh o hranicích lidských možností, odvaze a víře, naději a osudových rozhodnutích, historicky zasazený do období rozmachu velrybářství a největší slávy velrybářského ostrova Nantucket.

Dvacet námořníků se z obav před lidojedy, na které by mohli narazit na tichomořských ostrovech, vydalo ve třech křehkých velrybářských člunech na téměř tři tisíce mil dlouhou plavbu k jihoamerickému pobřeží. Po třech měsících útrap jich zůstalo naživu jen osm a nakonec museli jíst těla svých mrtvých druhů, aby přežili. 

Kniha, ve které z vorvaně a nakonec i z člověka zbyly jen kosti...

V Srdci moře je dokonalým převyprávěním toho, co se stalo s lodí Essex a její posádkou v roce 1821. Je to kniha přímo stvořená pro mě, protože je psaná z mnoha pohledů. Příběh se proplétá s historickými fakty. Dozvíte se, jak to fungovalo na lodi, jakým způsobem tehdy lovili velryby, jak škvařili tuk. Stanete se svědkem útoku velryby na loď, nekonečné plavby v člunech bez jídla a vody. Společně s hlavními hrdiny se ocitnete na nejhlubším dně, jaké si vůbec dokážete představit.
Na začátku se mi kniha četla docela špatně. Postupně mě ale vtahovala víc a víc do děje a nakonec jsem ji už doslova hltala.


Moc se mi líbilo, že autor použil úryvky z deníku, citoval hrdiny, příběh Essexu propletl s historickými a vědeckými fakty. Mohla jsem se dozvědět, co v podobných situacích dělali jiní námořníci, četla jsem výzkumy o tom, jak lidské tělo reaguje na hlad a žízeň. Získala jsem mnohem víc, než jen příběh o jedné lodi. Přestože kniha byla z velké části vědecká, četla se opravdu skvěle. Vůbec jsem se nenudila, ba naopak - hltala jsem všechny nové informace a přemýšlela, jak to dopadne. Moc se mi líbilo, že kniha je objektivní, autor čerpal z mnoha zdrojů. Nikoho neviní, nikoho neukazuje v lepším nebo horším světle. Každý je zde jako člověk, který jednou dělá chyby, jindy správná rozhodnutí. Ve filmu to tak není a právě to mě zklamalo. Tam je totiž kapitán Pollard jako ten špatný, což vůbec není pravda. Na začátku knihy jsem ho měla opravdu ráda. Potom trochu méně, ale celou dobu jsem si ho vážila jako skvělého člověka. Mým hrdinou se stal Chase, i když v knize byl daleko přísnější a méně sympatický než ve filmu. Byl to ale člověk, který vás štve, ale zároveň si ho velice vážíte, protože měl kuráž. Na knize se mi také líbilo grafické zpracování. Nemyslím jen nádhernou a dech- beroucí obálku. Uvnitř knihy jsou totiž obrázky a mapy, takže přesně víte, ve které chvíli a na jakém místě jsou vaší hrdinové.
Kniha vás naučí pokoře. Donutí vás víc si vážit lidí a věci kolem sebe. Budete šťastní, že máte střechu nad hlavou a plnou lednici. Najednou si uvědomíte, jak silný dokáže být člověk. Společně s posádkou Essexu se ponoříte do utrpení, které nezná hranice. V srdci moře vás okouzlí a zdrtí zároveň. Po přečtení budete mít opravdu smíšené pocity a kniha vám ještě dlouho zůstane v paměti.
HODNOCENÍ 
Kniha - 5/5
Obálka- 5/5 

4 komentáře:

  1. Jůůů, jsem ráda, že design (záhlaví) sis přenesla :)
    Hodně silná kniha, obdivuji tě, žes ji vůbec přečetla, já bych na ni asi měla slabý žaludek..
    Mnoh, nevím, jestli máš prázdniny (anebo většinu prázdnin strávíš v práci tak jako já) - každopádně - přeju ti krásné prázdniny, krásné léto (byť já vedra nesnáším - a i léto snáším hůř než podzim nebo jaro...)
    A prostě.. buď šťastná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lillen hrozně moc děkuju :) Tobě taky krásné prázdniny!! Jsem ráda, že tu jsi :)

      Vymazat
  2. Ani jsem netušila, že je kniha. Film znám a líbil se mi.Díky tobě se poohlédnu i po knize :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to udělej! Kniha je o moc lepší. Podle mě je příběh ve filmu dost zkreslený

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!