Recenze: Dívka ve vlaku- Paula Hawkins

Knihu jsem četla v polštině, takže sem nebudu dávat žádné informace
ANOTACE 

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná.Dá jim dokonce jména: Jason a Jess.
Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se "její" Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…

Kniha se stala bestsellerem, získala si srdce miliónů čtenářů po celém světě a musím říct, že oprávněně. Je to skvělý psychologický thriller, který vás tak hluboko vtáhne do děje, že nebudete moci přestat číst. Stanete se svědky životů třech zcela odlišných žen. Na první pohled je nepojí nic. Jejich osudy se však během děje dokonale propletou a na konci vám doslova vyrazí dech.

Kým doopravdy je Jess? Jakou minulost má za sebou? Je její manžel opravdu tak hodný a milý? Je možné, že se ten psycholog tak dokonalé přetvařuje ?


Na tyto a mnoho dalších otázek si musí odpovědět hlavní hrdinka Rachel. Jenomže po pár skleničkách vína to někdy bývá těžké...a aby toho nebylo málo, pořád miluje Toma. Jenomže toho ji ukradla Anna.Knihy s podobnou tématikou bývají většinou plné násilí a krve. Nebo vlastně ne. Knihy s podobnou tématikou nejsou. Zatím nikdo nenapsal tak jednoduchý příběh, který by si získal takový ohlas. Autorka se nesnaží nás šokovat. Násilí dávkuje tak dokonale, že knihu přečte opravdu každý. I ten největší strašpytel, který nemá rád krev, ji zvládne.

Nejděsivější na tom je to zcela obyčejné prostředí. Každý z nás někdy jel vlakem, každý z nás někdy sledoval lidi z okna. Přesně o tom to je. Rachel jezdí každý den stejnou cestou, sleduje ten samý dům a ty samé lidi. Všechno je to tak strašně reálné. Jakoby se to dělo tady-u železničního přejezdu, který možná tak dobře znáte.V knize není nic, co by vám připadalo nereálné. Každá postava má přesně svoje místo, svůj příběh. Je to tak skvěle popsané, že máte pocit, že ty lidi znáte, že to jsou vaší sousedi. Na chvilku vám připadají sympatičtí, a chvíli potom je nesnášíte. Jednou jste dole, jednou nahoře...Kniha se mi opravdu dobře četla, nemohla jsem se od ni odtrhnout. Můžu říct jen tolik: skvělý, jednoduchý děj, geniálně vykreslena psychologie postav. Nemám co vytknout. Dalo by se říct, že celá kniha byla zamotaná, ale zároveň až příliš jednoduchá, a přesně v tom je to kouzlo !


HODNOCENÍ
Kniha: 5/5
Obálka: Jelikož jsem svoji knihu koupila bez obálky,nebudu hodnotit 






7 komentářů:

  1. Dívku ve vlaku si chci přečíst, protože má vyjít film s mým oblíbeným hercem v hlavní roli :) Anotace i trailer působí zvláštně a název tomu dodává grády. Hezká recenze a chtěla bych se zeptat, jestli máš kořeny někde v Polsku, že čteš v polštině? :)
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti recenze líbí. Mám kořeny v Polsku :)

      Vymazat
  2. Taky se mi Dívka ve vlaku moc líbila. Mám ráda tyhle psychologické thrillery.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. Je mi trochu líto, že hodně lidí ji hodnotí spíš negativně.

      Vymazat
  3. Musím se přiznat, žes mě na ni celkem nalákala... thrillery obecně moc nečtu, jenže je pravda, že teď se k nim jaksi... blížím...
    Pretty Little Liars (můj nejoblíbenější seriál)je některými hodnocený jako thriller... a hlavně, vloni v létě jsem četla Manželovo tajemství od Liane Moriarty (a byla jsem z toho naprosto uchvácená, a to thriller byl... myslím, že se po tom asi porozhlédnu... jestli brigáda dobře dopadne :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manželovo tajemství bych si taky ráda přečetla :) Držím palce ať ti brigáda vyjde. A co se Dívky ve vlaku týče, určitě narazíš na hodně negativních názorů, lidé píšou, že je kniha zklamala apod. Ale rozhodně se nenech odradit. Myslím, že se ti bude líbit hlavní hrdinka. Ji je třeba prostě pochopit a ne každý to podle mně dokáže. Já se do ni úplně vžila a pak to šlo samo. Lepší než děj samotný je psychologie postav!

      Vymazat
    2. Psychologie postav je fajn, potřebuju, a obyčejně se do hlavní hrdinky vcítím... nemusím moc hektolitry krve, a násilí, brutalitu, atd. - takže jestli převažuje psychologie nad brutalitou, tím líp pro mě :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!