Recenze: Konec řetězce - Fredrik T. Olsson

Originální název: Slutet pa kedjan
Žánr: Detektivky, Thrillery
Rok vydání: 2016
1. vydání originálu: 2014
Počet stran: 578
Nakladatelství: Kniha Zlín
Překlad: Jana Thomsen

ANOTACE
Co když v sobě máme všichni zakódovanou zprávu o našem konci? William Sandberg, bývalý vojenský kryptolog, a Janine Haynesová, talentovaná mladá sumeroložka, jsou uneseni tajnou organizací, aby odhalili tajemství jedné tisíce let staré zprávy zakódované v nejcitlivějším médiu – lidské DNA. Zatímco si William a Janine lámou hlavu, jak zabránit důsledkům tajemného poselství, hrůzostrašný scénář se začíná naplňovat a lidstvo čelí událostem, které mohou ohrozit jeho buducnost.
Stopy tohoto příběhu vedou ze Stockholmu do dalších evropských měst i celého světa a zdánlivě samostatné dějové linie se v něm prolnou ve strhující pátrání po velkých životních záhadách a klíčových dějinných událostech lidstva. Konec řetězce je intenzivní, skvěle napsaný thriller připomínající stylem i širokým geografickým, historickým i technologickým záběrem bestsellery Michaela Crichtona a Dana Browna a filmy Den poté a 2012. Kniha zaznamenala velký úspěch po celém světě, postupně vyjde v 25 zemích a práva k filmové adaptaci koupilo studio Warner Bros.


Tajná organizace, vražedný virus a tajemství ukryté v našem DNA. Vstupte do světa, kde se nic neděje náhodou a staňte se součástí vražedného mechanismu, který se nedá zastavit. Svět se řítí do záhuby a vy společně s ním...

Konec řetězce je prvotinou filmového režiséra Fredrika T.Olssona a musím říct: Klobouk dolů. Kniha je napsaná opravdu velmi poutavě, už od první stránky vás naprosto vtáhne do děje. Všechny vaše povinnosti najednou zůstanou v pozadí. Uvařit oběd už nebude důležité, protože vy se ocitnete společně s hlavními hrdiny tak blízko zkázy lidstva, že blíž už to ani nejde. Za každou cenu se budete snažit rozluštit kód a zachránit svět. Kniha je napsaná opravdu skvěle, všechno, co se děje vidíte před sebou. Jako byste byli v kině a celý děj se vám promítal na plátně. Určitě to bude tím, že autor režíruje filmy a u této práce si musí přesně představit, jak každá scéna bude vypadat. A takhle to je i v knize. Přesně víte, kde kdo je, jak to tam vypadá.

 V knize se setkáváme s Williamem Sandbergem, který se pokusí o sebevraždu. Následně se celý jeho dosavadní život obrací naruby. Je unesen z nemocnice tajnou organizací, ocitne se na zámku, má rozluštit podivný kód, který nedává smysl a napsat odpověď na otázku, kterou nezná. Nesmí se na nic ptát, všechno je totiž přísně tajné. Času je málo, smrt si našla svoji skulinku a vyrazila do světa hledat nové a nové oběti. 


Jaká je souvislost mezi čísly a sumerskými obrázky? Kdo je tajná organizace? Proč lidé mizí beze stopy ? - na tyto a mnoho dalších otázek si odpovíte, pokud sáhnete po tomto neodolatelném thrilleru.


Pokud bych měla zhodnotit postavy, rozhodně dávám jedničku. Není jich moc, představují se nám postupně, takže si je můžeme hezky zařadit. Každá z nich má dost prostoru na to, abychom se s ní dostatečně seznámili, poznali její život a charakter. Setkáváme se tady s lidmi jako jsme my. Lidmi, kteří touží po lásce, mají strach, žijí si spokojený život, když najednou se něco zvrtne.

Konec řetězce je kniha, která se opravdu čte jedním dechem. Na začátku je několik dějových linií, které se postupně proplétají, až nakonec se spojí v krásný celek a vy přesně víte, na čem jste. Celý nápad na knihu je podle mě geniální a od začátku do konce skvěle promyšlený.


Přesto tu je něco, co mě trochu zklamalo. Mám ráda Dana Browna. Jeho knihy jsou geniálně propracované a vždycky mě něčím překvapí. Jelikož jsem už četla všechny jeho knihy, postupně jsem získala představu o tom, že ten dobrý hrdina se vždycky nakonec ukáže jako špatný apod. Vím, že tohle můžu u Browna čekat. Když jsem ale četla Konec řetězce, asi v polovině knihy jsem si řekla, že kdybych to psala já konec by byl takový a takový. Měla jsem přesnou představu, jak by to mělo vypadat. A ono to tak opravdu skončilo. Abych pravdu řekla, celou dobu jsem čekala, že mě autor přeci jen překvapí, vymyslí něco, co by mě ohromilo a nenapadlo ani ve snu. To se bohužel nestalo. Neříkám, že je to špatně, protože i přes to kniha byla skvělá, ale bylo to pro mě malé zklamání.

Pokud pořád váháte, jestli číst nebo ne, zkusím to pro vás trochu shrnout. Konec řetězce se vám bude líbit, pokud máte rádi záhady, tajemné kódy, hádanky a konspirační teorie a pokud rádi přemýšlíte o osudu a konci světa.

HODNOCENÍ:
Kniha - 4,5/5 - půl bodu níž za ten konec
Obálka- 5/5 - líbí se mi moc, nemám co vytknout :)



10 komentářů:

  1. Povedená recenze. :) O knize začínám uvažovat. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Recenzí jsi mě docela navnadila, vypadá to hodně dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. ty jo, vypadá to dobře. už jsem se na ni dívala , ale tohle mě snad dokope ji hledat v knihovně- díky

    http://knihyztramvaje.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala. Bohužel v knihovně na ni asi ještě nenarazíš.

      Vymazat
  4. Na knihu se chystám a jsem na ni velmi zvědavá. Už jen díky Brownovi, kterého mám taky ráda. Povedená recenze a akorát jsi mě na knihu navnadila ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze :) knížka nás také hodně zajímá :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!