Recenze: Nezapomenutelná cesta - Nicholas Sparks



Autor: Nicholas Sparks
Český název: Nezapomenutelná cesta
Originální název:A Walk To Remember
Žánr:Literatura světová, Romány

Rok vydání:2015
1. vydání originálu: 1999
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Ivana Jílovcová-Fieldová
Autor obálky: Soňa Šedivá

ANOTACE
Když bylo Landonovi sedmnáct, život se mu navždy změnil. Landon končil střední školu a rozhodně se nehodlal zatěžovat starostmi dospělých. A ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohl zamilovat, natož do dcery místního faráře. Ale srdce mu velelo jinak. Když Landon Carter, syn známého kongresmena, potká poprvé Jamie Sullivanovou, dceru místního duchovního, je to jako blesk z čistého nebe. Jamie je těžce nemocná a ví, že její dny jsou sečteny. A přestože ji většina spolužáků považuje spíše za podivínskou, Landon dochází k poznání, že se do Jamie k vlastnímu úžasu hluboce zamiloval. Jamie je i přes vědomí své neodvratitelné nemoci plná optimismu. Londonovi ukazuje, jak důležité jsou přátelství a pomoc druhým, jakou hodnotu má láska k bližnímu. London díky ní poznává, jakou hodnotu má odpuštění. Landon ví, že žádný lék na světě nemůže Jamie vyléčit, dopřát jí delší život. On jí však může poskytnout něco, co si na své tak krátké pozemské cestě vždycky přála. Může jí dát lásku a manželství, které potrvá dokud je smrt nerozdělí.
Bilble, starý svetr a obrovské srdce - taková je Jamie Sulivanová. Landon je úplně jiný. Záleží mu na dobré pověsti, na tom, co si myslí jeho přátelé. Bůh (nebo osud, pokud chcete) ty dva svede dohromady. Ples, divadelní hra, pomoc sirotkům a najednou je z toho láska.

Landon si uvědomuje, že se jeho život obrací vzhůru nohama. Zamiloval se do Jamie Sulivanové, dcery kněze, holky, ze které si všichni dělají legraci. Brzy si uvědomí, že Jamie vůbec není tak strašně jiná, jak se na první pohled zdá. Její láska, věrnost, víra a chuť pomáhat mu změní život. A nejen to. Změní i jeho samotného.

" Slabě se usmívám a dívám se nahoru k nebi, vědom si toho, že je tu ještě něco, co jsme vám neřekl. Mimochodem teď věřím tomu, že se mohou dít zázraky."

Kniha je psaná formou vzpomínek Landona. Stalo se to před 40 lety, ale zdá se, jako by to bylo včera. Na začátku je děj trochu pomalejší, kniha se čte hůř, ale s každou další stránkou vás vtahuje víc a víc. Najednou si uvědomíte, že je to konec. Konec knihy...konec všeho. Tedy vlastně ne tak úplně. Poslední věta vám převrátí všechny myšlenky a sami sebe se ptáte, jak to skončilo. Každý si to může vyložit po svém. Nevěřila jsem, že to Sparks udělá, ale udělal, a já jsem mu za to nesmírně vděčná. Víc vám neprozradím, protože k tomu konci si opravdu musíte dojít sami. Až tam budete, s úžasem se zahledíte na ty stránky a řeknete si: "Bylo to krásné."

Kniha vás naučí pokory a donutí se zamyslet nad tím, jak se chováte k lidem okolo vás. Je to krásný příběh o lásce, která nezná hranice. Naprosto vás okouzlí a dojme k slzám.
Doporučuji ji každé romantické duši. Pokud vás nebude bavit, nenechte se odradit a zkuste překousnout ještě pár stránek. Když jsem ji začala číst, byla jsem trochu zklamaná. Příběh se vlekl, připadalo mi to, jako bych četla deník nějakého puberťáka o tom, co se děje ve škole. Nuda. Naštěstí jsem se donutila číst dál. Kdybych to neudělala, byla by to obrovská chyba. Na konci knihy jsem už věděla, že ji nečtu naposledy. Budu ji brát do ruky znova a znova. Vím, že v těžkých chvílích mi pomůže získat naději. Možná se mi jednoho dne povede mít takové srdce jako Jamie. V dnešní době jen málokdy potkáme takového člověka...



Až na ten začátek, kniha se čte opravdu dobře. Možná víte, že na základě knihy byl natočený film Dlouhá cesta ( Walk to remember).
Je to krásný film, a pokud jste ho viděli, možná si říkáte, proč číst knihu, když celý příběh znáte. Říkám vám, film nestačí. Hodně důležitých věcí v něm chybí. Myslím si, že dost zamlčeli. Ne proto, že by se to tam nevešlo. Proto, že společné čtení Bible není zdaleka
tak atraktivní, jako noční projížďky autem a tanec pod hvězdami. Sama jsem se bála, jaká ta kniha bude po tom, co jsem viděla film.
Nezklamala mě ! Naopak mi ukázala úplně jiný, mnohem krásnější příběh.

"Jamie mě naučila znát i cenu odpuštění a sílu přerodu, kterou nabízí. Uvědomil jsem si toho dne, co ji Erik a Margaret přišli navštívit. Jamie neměla nic za zlé. Jamie žila svůj život tak, jak nás tomu učí bible. Jamie nebyla jen andělem, který spasil Toma Thorntona. Byla andělem, který spasil nás všechny."

HODNOCENÍ
Kniha- 4/5 - Čtyři dávám jen proto, že se mi nelíbil začátek
Obálka- 5/5

6 komentářů:

  1. tuhle knížku jsem od Sparkse jako jednu z mála nečetla, viděla jsem film, a ten mě nijak neoslovil, tak nevím... možná se k ní jednou dostanu, teď jsem četla Volbu a ta mě zase dostala, takže až se zase dostanu do sparksovské nálady, možná po Nezapomenutelné cestě sáhnu. :) Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Volbu bych si taky ráda přečetla. Už víc lidí mi říkalo, že je to skvělá kniha.

      Vymazat
  2. Moje nej knížka od něj. Prvně se mi dostala do ruky někdy před 14 lety a od té doby je to pro mě nezapomenutelný příběh. Později jsem viděla film a ten mě také nezklamal. Recenzi na tuhle knihu mám také a to ještě na mém starém blogu. K nahlédnutí je zde http://medvedioaza.blog.cz/1604/recenze-3 .

    OdpovědětVymazat
  3. Film jsem kdysi viděla a moc se mi líbil. Na knihu jsem zvědavá, snad předčí moje očekávání. I když, jestli bude začátek opravdu tak nudný, jak prorokuješ, tak nevim nevim. Ale vynasnažím se ho přelouskat. Opět pěkně napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Asi záleží na člověku, každému se líbí něco jiného. Mi začátek moc nesedl, ale možná tobě se naopak bude líbit. Každopádně doporučuji dát knize šanci a přelouskat těch pár stránek :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!