Recenze: Ostrov Duma Key - Stephen King


Jelikož jsem knihu četla v polštině, neuvádím informace

ANOTACE:
Edgar Freemantle je bohatý stavař, který při nehodě na stavbě utrpí zranění mozku a přijde o pravou paži.Během zdlouhavého léčení propadá takovým záchvatům zuřivosti a výpadkům paměti, že ho opusti manželka. V hluboké depresi a s myšlenkami na sebevraždu uposlechne rady svého terapeuta dr Kamena, aby "změnil prostředí".Odstěhuje se tedy z Minnesoty na Duma Key, maličký, téměř pustý ostrůvek u floridského pobřeží. Lékař ho pobízel: "Nenajdete ve svém životě kromě stavařiny ještě něco jiného ,co by ty deprese oslabilo?" A Edgar Freemantle si vzpomene, že kdysi kreslil. Zjistí, že je velmi nadaný malíř, a začne na ostrově malovat. Jenže s obrazy se začnou dít zvláštní věci. Cokoli namaluje, objeví se i ve skutečnosti, a pokud to vymaže, zmizí to. Ostrov má podivnou moc zesilovat a umocňovat jeho talent, protože tam přebývá cosi zlého... 



Ostrov, moře, odpočinek a chrastící mušle pod podlahou, které zpívají písně kostlivců.Vítejte na ostrově Duma Key !


Říká se, že všechno špatné je k něčemu dobré. O tom by mohl své vyprávět i hlavní hrdina knihy Edgar Freemantle. Při nehodě na stavbě přišel o pravou paži a utrpěl zranění mozku. Celý jeho dosavadní život se zhroutil. Díky tomu však objevil, že má velký talent. Přestože měl jen jednu ruku, stal se z něho skvělý malíř. Rozhodl se odjet daleko od domova a začít nový život. Něco mu říkalo, že to pravé místo je ostrov Duma Key. To něco bylo zlé…




Kingovi se povedlo ukázat nám podrobnou psychologickou analýzu všech postav. Při čtení můžeme nahlédnout do duše každého z nich a pochopit jejich jednání. Díky tomu se kniha čte velmi dobře. Od začátku do konce je velice napínavá. Nenechá vás lhostejnými a do poslední chvíle nebudete vědět, zda zvítězí dobro nebo zlo. Je to dlouhý boj, který bohužel přináší oběti. Mnohdy jsou mezi nimi i ti, na kterých nám nejvíc záleží.


Ostrov Duma Key totiž ukrývá tajemství. Edgar brzy zjistí, že jeho obrazy mají magickou moc. To, co namaluje, se objeví i ve skutečnosti. To, co vymaže, zmizí. Někdo to celé řídí.
A ten někdo je na ostrově. Za každou cenu se snaží dostat ven. Malá holčička ho přelstila, ale on se pomstí…

Společně s Edgarem a jeho novými přáteli nahlédnete do tajemného světa, kde vám mrtvé děti budou běhat po bytě. A mráz po zádech. 

Přesto bych tuto knihu doporučila i těm, kteří moc horory v lásce nemají. Budete se bát, ale nebude vyděšeni k smrti. King to prostě umí. Celý příběh má dokonalé promyšlený, všechno do sebe krásně zapadá a strach vám dávkuje postupně, takže nehrozí, že byste se předávkovali a umřeli hrůzou ve vlastní posteli. Pokud se neradi bojíte, čtěte knihu během dne a věřte, že se vám bude líbit. Jestli ale milujete ten pocit strachu, ten adrenalin, když na chodbě slyšíte kroky, ale nikdo tam není, neváhejte a pusťte se do čtení po západu slunce. King vám rozhodně zaručí ten správný efekt!
Dokáže totiž zapůsobit na všechny naše smysly. Během čtení jsem mohla vidět obrazy, které Edgar maloval, a tiše jsem mu záviděla. Byly krásné a tajemné. Zároveň jsem slyšela šumět moře a chrastit mušle, cítila jsem chaluhy a věděla, že jsem tam. Autor mě opět dokázal přenést do jiného světa.  

Řekla bych, že toto je jedna z nejlepších knih, které jsem od Kinga četla. Dokázal mě vtáhnout do děje a místy jsem ani nedýchala. Většinu hrdinů jsem si zamilovala. Proto mě hrozně mrzelo, když je "ta zlá" poštvala proti sobě. Nikdy bych neřekla, že něco tak malého může nadělat tolik škody. Víc vám ale neprozradím. Zkuste se začíst sami a uvidíte :)

Hrozně se mi líbilo, že King spojil reálný příběh s fantastickými hororovými prvky. Na začátku se možná trochu děj vleče a máte pocit, že se soustřeďuje na zbytečné detaily. Na konci to však do sebe všechno zapadne a vy zjistíte, že to tak muselo být. Není tam ani jedno slovo navíc. Všechno je na svém místě a má určitý smysl. Jedním slovem: DOKONALÉ !

Pokud vás zajímá, komu patří mokré stopy na podlaze a jakou moc mají obyčejné pastelky malé holčičky, určitě neváhejte a sáhněte po knížce Ostrov Duma Key. Slibuji vám, že se už nikdy nepodíváte na západ slunce jako dřív.


Knihu chci doporučit především všem milovníkům hororu. Ale taky těm, kteří nemají rádi horory kvůli těm krvavým filmům, kde vás démoni vysávají za živa, nějaký šílenec řeže všechny na kusy atd. King je totiž úplně jiný šálek kávy. Jeho horory jsou prostě krásné. Nevím, jak bych to jinak měla popsat. U něho strach je přirozený a ještě nikdy se mi nestalo, že bych měsíc po přečtení knihy nemohla v noci sama na záchod. Bojíte se, ale přesto nemáte pocit, že vy sami jste v ohrožení. Mě osobně autor nutí k přemýšlení. V každé jeho knize vidím nějakou metaforu. Strach je totiž součástí našeho života a má různé podoby. 

Kniha se hodí jak pro ty, kteří tvorbu Kinga znají tak pro úplné nováčky :)

HODNOCENÍ:

Kniha-5/5
Obálka- 5/5 - tady myslím tu polskou obálku.


10 komentářů:

  1. Moc hezká recenze a moc hezký blog! Knihu si určitě přečtu. Kinga mám ráda, i když ho musím dávkovat po malých množstvích, je takový psycholog, že mě vždycky totálně odrovná :) třeba Zelená míle nebo Řbitov zvířátek mě totálně sejmuly.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A souhlasím - knihy Kinga jsou hodně psychologické a je třeba je číst v přiměřených dávkách :)

      Vymazat
  2. Moc hezky napsané. Přidávám se ke Kateřině v komentáři nade mnou, Řbitov zviřátek je výborně strašný a Zelená míle úžasná. King je prostě Pan spisovatel.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řbitov zvířátek jsem ještě nečetla, ale už dlouho se na ni chystám :) Takže to určitě brzy napravím :)

      Vymazat
  3. moc krásný blog :) a článek :) taky píšu, tak pokud chceš mrknout, či dát odběr, budu moc ráda :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To zní hodně dobře, ta zápletka se mi líbí :)
    Kinga jsem nikdy nečetla, ale třeba to někdy napravím, uvidíme... každopádně, jak jsem napsala výše, ten námět s tím nakresleným, se mi hodně líbí :D Protože často přemýšlím, proč to, co nakreslím, nemůže být reálné, živé :D :D - a možná by mi to ukázalo, že to právě není nejlepší nápad... :)

    Měj se krásně, Lillen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk hodně často přemýšlí, proč věci nemůžou být tak nebo tak. Pravda je taková, že jsme byli stvořeni přesně takoví jací máme být. Bůh ví, co dělá :D Pro mě osobně jsou knihy Kinga plné otázek o víře. Třeba v téhle vidím to, že člověk se snaží být mnohdy jako Bůh, chce mít takové schopnosti, chce měnit svět podle sebe. A to není správné. Taky se měj krásně Lillen a buď ráda, že to co maluješ nemůže být reálné :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!