Recenze: Pí a jeho život-Yann Martel

Informace o knize chybí, protože jsem opět četla v polštině
ANOTACE

Po tragickém ztroskotání japonské nákladní lodi Tsimtsum, převážející bývalého ředitele zoo s rodinou i jeho zvířata z Indie do Kanady, se na rozbouřené hladině Tichého oceánu pohupuje osamělý záchranný člun. Posádka člunu se skládá z hyeny skvrnité, zebry (se zlomenou nohou), samice orangutana Bublinky, dvoumetrákového bengálského tygra – a šestnáctiletého indického chlapce jménem Pí. Kulisy jsou připravené pro jeden z nejpozoruhodnějších anglosaských románů současnosti. Román Pí a jeho život (Life of Pi, 2001) mladého kanadského spisovatele Yanna Martela (1963) je formativní dílo plné ohromující imaginace. Inteligentní humor, neustálá konfrontace člověka a jeho náboženských vyznání se světem zvířat, mytologický rozměr a působivé poselství románu těší a okouzlují čtenáře na celém světě. Promyšlená struktura, překvapivý konec a neobvyklá šířka záběru navíc zaručují, že se ke knize budete chtít znovu a znovu vracet. Kniha, ověnčená několika cenami včetně britské Man Booker Prize, byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků.



Dneska mám pro vás recenzi na knihu, kterou jsem si kdysi koupila od jedné holky v Polsku, prostředníctvím facebookové stránky Prodám, koupím, vyměním.


Už dlouho jsem chtěla poznat tento příběh a když jsem na fotce na facebooku viděla tu dokonalou obálku, prostě jsem neodolala a knížku si koupila. Je mnohem krásnější, než ta modrá, na kterou narazíte ve většině obchodů. Strašně moc se mi líbí barevná kombinace žluté-hnědé-oranžové, která dodává kouzlo celé knize a rozhodně láká ke čtení. Přesně po takové jsem toužila a přesně takovou teď mám ve své krásné knihovničce. To by zatím stačilo, protože takhle bych mohla chválit ještě hodinu, a na to opravdu nemáme čas. Tak pojďme na recenzi :)
 

Kniha o ztroskotání, víře v Boha a přátelství člověka s tygrem!
Vstupte do světa plného zvířat a krásné přírody, kde nic není nemožné. Hlavní hrdinou je Pí, který společně se svou rodinou žije v ZOO. Chlapec miluje zvířata a je silně věřící. Vyznává hinduizmus, islám i křesťanství, přestože mu všichni říkají, že by se měl rozhodnout pro jednu víru.
Jednoho dne se všechno změní a rodiče se rozhodnou přestěhovat do Ameriky. Část zvířat prodají a část si vezmou s sebou na loď. Bohužel během plavby do Kanady loď ztroskotá. Pí se ocitne spolu se zebrou, opicí, hyenou a tygrem na záchranném člunu. Čeká ho dlouhá a nebezpečná plavba po oceánu.


Největší knižní šok!

Na začátku se kniha četla dobře, líbily se mi popisy zvířat a života v ZOO. Autorovi se povedlo popsat všechno tak krásně a zajímavě, že jsem dokázala vidět před sebou dokonalé, dech beroucí obrazy.Velmi mě zaujaly myšlenky hlavního hrdiny o Bohu a víře, protože sama jsem křesťanka a to, že Pí vyznával hned několik náboženství bylo pro mě moc zajímavé a neobvyklé. Proto jsem se během čtení mnohokrát musela zamyslet nad životem, vírou a tím, co je správné.
Postupně byl však děj trochu nudnější. Odehrával se totiž na moři, kde kluk byl sám se zvířaty, takže tam nebyly skoro žádné dialogy jen dlouhé popisy. Ty byly opravdu krásné, barevné, člověk to všechno viděl před očima, ale jak se říká, všeho moc škodí. Proto jsem se během čtení začala trochu nudit. Knihu jsem si koupila, takže jsem si přála aby byla co nejlepší, protože když už za něco utratíte peníze, tak to přeci musí stát za to. V hloubi duše jsem věděla, že ta koupě asi přeci jen nejlepší nebyla. Myslela jsem, že knize dám asi tři hvězdičky. Jenomže pak to přišlo a já pochopila, proč se lidem ta kniha tak líbí. Stačilo pár posledních stránek, abych úplně změnila názor. Bylo to, jako by vás někdo z ničeho nic hodil do studené vody. Kniha mnou otřásla, způsobila, že všechno, čemu jsem věřila najednou zmizelo a já byla někde jinde s úplně jiným příběhem v ruce.
Nebudu lhát, když řeknu, že mě ještě nikdy žádná kniha nepřekvapila tolik, jako tato!
Během několika vteřin jsem na ni úplně změnila názor. Najednou jsem byla opravdu ráda, že ten skvost mám v knihovničce.


Pokud jste knihu zatím nečetli, rozhodně se do ní pusťte a nenechte se odradit trochu nudnějším dějem. Užívejte si nádherné popisy přírody, dovolte autorovi, aby vám ukázal krásy oceánu a ostrova. Je to příběh, o kterém celou dobu pochybujete, protože se zdá být nereálný, ale na konci to přijde. Najednou to pochopíte a budete sedět s otevřenou pusou, zírat před sebe a myšlenky se vám budou vířit hlavou rychlostí blesků. Knihu si zaručeně budete pamatovat ještě dlouho. Nepamatuji si žádnou knihu, na kterou bych tak rychle změnila názor. Slovo nuda se během chvilky změnilo v geniální!



Je to kniha, díky které poznáte víru, naději, krásu života a uvěříte tomu, co je neuvěřitelné!



HODNOCENÍ:


Kniha-4/5 - jenom pro ten pomalejší děj
Obálka- 5/5 - hodnocení naprosto dokonalé polské obálky

6 komentářů:

  1. Skvelá recenzia :)! O tejto knihe som už dlho premýšľala, no nezaradila som ju medzi knihy, ktoré si potrebujem prečítať za každú cenu. Po tvojej recenzii o tom však vážne pouvažujem :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Určitě to není kniha pro každého, protože děj se trochu vleče, ale pak ten konec opravdu stojí za to!

      Vymazat
  2. Knihu jsem kdysi četla. Ze začátku jsem byla nadšená, ale pak mě nějak...přestala bavit a já ji odložila. Koukám, že jsem měla vytrvat, asi to zkusím znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus :) Nechci prozradit konec, ale opravdu tě překvapí :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze a zajímavý tip na knihu :) Viděla jsem film a ten se mi moc líbil :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!