Recenze: Opona - Agatha Christie

Smrt Hercula Poirota v dokonalém stylu. Skvělá kniha pro milovníky detektivek!
Zámek Styles je místem, kde se začal psát příběh belgického detektiva, gentlemana a šviháka s geniálními šedými buňkami. Tady Hercule Poirot s kapitánem Hastingsem poprvé vyrazili na lov vraha, a tady končí jejich společná cesta. Opona je poslední případ slavného hrdiny z pera Agathy Christie, který vás okouzlí originálním a napínavým stylem, skvělou zápletkou a dokonalou atmosférou staré Anglie. 

Slavný detektiv Hercule Poirot, sužován nemocí a stářím se rozhodne svoje poslední dny strávit na zámku Styles, kde před mnoha lety společně s kapitánem Hastingsem vyšetřili svůj první případ a odhalili vraha tehdejší majitelky. Teď zámek funguje jako penzion, kde se setkáváme s nejrůznějšími hosty. Je mezi nimi například záhadná slečna Coleová, vášnivý ornitolog Norton, doktor Franklin s nemocnou manželkou, a také jeho asistentka Judith Hastingsová, dcera našeho kapitána. Přestože je Poirot už hodně starý a nemůže chodit, je přesvědčený, že jeho šedé buňky nestárnou, a že mezi milými hosty se skrývá nebezpečný vrah. Detektiv však nechce svému příteli prozradit, o koho jde, a proto se Hastings rozhodne, že na to přijde sám. Povídá si s hosty, pozoruje je a snaží se najít mezi nimi údajného pachatele. A aby toho nebylo málo, dělá mu starosti jeho dcera, která se zaplete s nevhodným, arogantním mužem. Co když právě on je vrah? Ze všech hostů je kapitánovi nejméně sympatický. Je slizký jako had a jeho chování jasně nasvědčuje tomu, že něco skrývá.

,,Došel jste tedy ke stejnému závěru jako já?"
,,Že X je vrah? Ano."
,, V tom případě, Hastingsi, se mnou snad budete ochoten zajít ještě o krok dál. Řeknu vám jedno. X je v tomto domě."
,,Tady? Na Styles?"
,,Na Styles. A jaký logický závěr se z toho dá vyvodit?"
Věděl jsem, co přijde, ale pobídl jsem ho: ,,Do toho - řekněte to."
Hercule Poirot pronesl vážně? ,,Brzo zde dojde k vraždě - ano, zde."

Miluji knihy Agathy Christie a musím říct, že titul královna detektivek si rozhodně zasloužila. Žádný jiný spisovatel nedokáže psát tak krásně, nevinně a přitom napínavě. V jejích knihách se neobjevuji nečekané akční zvraty, krev neteče proudem, a přesto hltáte jednu stránku za druhou. Knížky této autorky, mě vždycky vtáhnou do děje, a chci číst a číst dokud nedojdu k poslední stránce. A tato rozhodně nebyla výjimkou. Četla se rychle a lehce. Příběh vyprávěl sám kapitán Hastings, díky čemu máte pocit, že tentokrát Agatha Christie posunula Hercula Poirota do pozadí, do vedlejší role. Jenže to je velký omyl přátelé! Je to jen další dokonalý trik, kterým vás autorka chce zmást. Jen počkejte na ten konec! Stojí to za to! Příběh je opravdu promyšlený do posledního detailu. Detektivky s Herculem Poirotem jsou pro mě sázka na jistotu. Pokud mám čtecí krizi, vím, že mě z ní tenhle úžasný Belgičan rozhodně dostane. Nikdy mě ještě nezklamal, každou knihu s ním si užívám od začátku do konce. No právě. Do konce. S Oponou přišel ten konec, a já najednou nevím, co dál. Hercule Poirot byl pro mě nesmrtelná postava. Vstoupil do mého života asi před deseti lety a myslela jsem, že nikdy neodejde. Vím, že pořád můžu číst další a další knihy, znova a znova. Jenže to už nikdy nebude jako dřív. 

Vůbec se mi o tom nechce psát. Chci na to myslet co nejméně, pochopte. Hercule Poirot byl mrtev - a s ním zemřela i velká část Arthura Hastingse. Sdělím vám jen holá nepřikrášlená fakta. Víc prostě nedokážu.

Opona je opravdu skvělá detektivka s velmi překvapivým koncem. Je plná pocitů, smutku a melancholie. Napínavá, krásná, má tu správnou atmosféru pro důstojný konec slavného detektiva. Každé slovo, každá věta je přesně tam, kde má být. Kniha se čte jedním dechem od začátku až do konce. Mám pocit, že se opakuji, ale knihy Agathy Christie jsou na velmi vysoké úrovni a každý milovník detektivek se do její tvorby zamiluje ať chce nebo ne :)

HODNOCENÍ:

Kniha – 5/5 – doporučuji, doporučuji a ještě jednou doporučuji! Nemám, co bych řekla víc. Opona je jen dalším důkazem autorčina obrovského talentu!

Obálka- 4/5 - četla jsem nejnovější vydání, doma mám nejrůznější knihy Agathy Christie, starší novější a přišla jsem na to, že její knihy jsou jedny z mála, kde obálku vůbec nevnímám, neřeším. Když o tom teď přemýšlím víc, tak zjišťuji, že se mi vlastně ty obálky moc nelíbí, ničím nenadchnou, nepřekvapí...jenže stejně dám vyšší hodnocení, protože prostě ve spojení s tou knihou jsou dokonalé. Jsou jako nevkusné oblečení, které na určité osobě může vypadat skvěle!

2 komentáře:

  1. Agathu Christie miluju, ale Oponu jsem ještě nečetla. Pomalu si dávám dohromady všechny její knihy, co teď vychází v novém kabátku u Knižního klubu.
    Pěkná recenze, která na knihu opravdu naláká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :) Doufám, že je brzy nasbíráš všechny!

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!