Recenze: Imámová dcera - Hannah Shah

Žánr: Literatura naučná, Autobiografický román
Rok vydání: 2015
1. vydání originálu: 2011

Počet stran: 240
Nakladatelství: Ikar (ČR)

ANOTACE :

Hannah Shah se narodila v Londýně v rodině pákistánských přistěhovalců. Otec je imám a v muslimské komunitě požívá velkou vážnost, ale pod nátěrem svatého muže se skrývá násilník, který si svou krutost vybíjí nejprve na manželce a pak dceři. Holčičce je šest, když ji otec poprvé udeří.



Násilí, náboženství, fanatický otec a hledání opravdového Boha...

- o tom je kniha Imámová dcera. Je to skutečný příběh dívky, kterou otec od malička mlátil a znásilňoval. Nikdo se ji nezastal, nikdo se nepostavil jejímu otci, protože byl vůdcem tamější islámské komunity. Byl to hrozně zlý člověk, který by byl schopen pro svoji čest a vírů zavraždit vlastní dceru. Je to něco, co si člověk vyrůstající v milované rodině dokáže jen stěží představit. Při čtení jsem opravdu nevěděla, jestli litovat Hannah, brečet nebo děkovat Bohu za svůj život, za svoji rodinu. Člověk si totiž mnohdy stěžuje, říká, jak je jeho život nespravedlivý a pak mu přijde do ruky kniha, která během vteřiny obrátí všechno vzhůru nohama a vy pochopíte...

Imámová dcera  je napsaná tak, že vás během chvilky vtáhne hluboko do děje, stanete se součástí islámské komunity, poznáte kulturu a zvyky, které  vám úplně změní pohled na život. Stanete tváří v tvář se zrůdou, nejodpornějším člověkem, jakého si dokážete představit. Otec Hannah je fanatické, násilnické zvíře, ze kterého se vám bude zvedat žaludek.

Jelikož je to pravdivý příběh, věděla jsem, že nemůžu čekat pohádku, ale už po přečtení pár stránek mi běhal mráz po zádech. To nejhorší mě ale teprve čekalo. U třetí kapitoly jsem byla znechucena, chtělo se mi plakat a zvracet zároveň.
Už dřív jsem četla podobné příběhy o islámu, ale žádná kniha nebyla tak příšerná. Nejspíš je to pro to, že hlavní hrdinkou byla malá holčička, a ne dospělá žena. Když se něco takového děje dítěti a ještě k tomu ze strany vlastního otce, je to něco, co moji psychice dalo opravdu zabrat. Dokonce jsem myslela, že knihu odložím. Ne proto, že by byla špatná. Právě naopak. Byla až příliš dobrá. Jelikož autorka vypráví o svém vlastním životě, všechny popisy jsou velmi podrobné. Máte pocit, jako byste leželi na studené podlaze ve sklepě vedle Hannah. Okolo vás černočerná tma. Cítíte bolest, strach a hanbu malého vyděšeného děvčátka.


Kniha mě utvrdila v tom, že islám je náboženství fanatiků, kteří si ho opravuji k obrazu svému. V koránu není psáno nic z toho, co mnozí islamisté vykřikují do světa. Byla jsem v šoku, když jsem četla, že se dětí musí učit zpaměti verše koránu v originálním jazyce, kterému nerozumí ani dospělí. Je to šílené, že někdo vyznává islám, ale neví o čem korán je. Prostě se učí nějaké fráze a imám mu říká, co znamenají. Přitom ani polovina z toho výkladu není pravda. Všechno to jsou výmysly, kde vůbec nejde o boha, ale kde bohem je vůdce komunity. Ženy jsou otrokyně, které slouží svým manželům. Ti s nimi na oplátku zacházejí jako s kusem hadru. Je to šílené. 


Pro mě jako pro křesťanku byl tento příběh důležitý také z jiného důvodu. Pocítila jsem totiž obrovskou boží sílu. Bůh je úžasný, protože i v komunitě, kde vládne taková atmosféra násilí, strachu a nenávisti ke křesťanství si dokáže najít cestu k lidskému srdci. 


Tuto knihu všem vřele doporučuji. Otevře vám oči, změní pohled na váš život i na okolní svět. Naučí vás vážit si toho, co máte a nestěžovat si kvůli každé prkotině. Bohužel my lidé už jsme takoví. Jenom chvilku se nám nedaří a už si stěžujeme, obviňujeme Boha, rodinu a všechny okolo. Máme pocit, že se nám zhroutil celý svět. Přitom dívenka jménem Hannah by se rozplakala štěstím, kdyby ji někdo nabídl život, jaký žijeme my. 


Kdy ČÍST:

  • Máte rádi pravdivé příběhy
  • Čtete knihy o islámských ženách
  • Zajímá vás kultura a zvyky islámu
  • Hledáte knihu, která pojí islám i křesťanství

Kdy NEČÍST:

  • Zajímáte se jen o detektivky, sci-fi, fantasy
  • Jste na tom psychicky špatně
  • Hledáte nějaké oddechové čtení

HODNOCENÍ:

Kniha: 5/5 
Obálka: 5/5 - Nemám ráda lidi na obálkách, ale v tomto případě by se opravdu nic jiného nehodilo
    

11 komentářů:

  1. Knížku mám koupenou už asi rok z Levných knih, ale ještě jsem se k ní nedostala. Moc se na ni těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si na ni někdy rozhodně udělej čas. Stojí to za to :)

      Vymazat
  2. Na recenzi tohoto příběhu jsem se moc těšila. Sama nevím, jestli bych na ni žaludek měla. Asi ne, a i přesto bych to ráda zkusila, ale obávám se, že bych pak byla opravdu znechucená.
    Je fakt, že by na mě ta kniha určitě zanechala velkou, velkou stopu. Ale myslím, že s tím ještě chvilku počkám, až nebudu mít tak "rozjitřené nervy"a pak se k ní někdy vrátím.
    Říkám si, že ti zlí lidé budou jak v muslimské komunitě, tak v každé jiné (čímž nechci nikoho obhajovat). Jen si myslím, že největší zlo je v té komunitě těch lidí. Že adorují pár vyvolených, a hlavně - že žena nemůže vstát a nic říct. To je to nejhorší. Že nemůže říct, co se děje, nikomu se svěřit, zarazit to.
    Už kdysi jsem od ex-muslima slyšela, že nejhorší na islámu je to pokrytectví. Že oni se nesnaží o nic, jen o to, "aby vypadali". Že ti, co působí jako nejhodnější, nejzbožnější, bývají nejhorší.

    Tohle by se nemělo dít nikde na světě. Ale některá srdce dávají přednost temnotě.
    Úplně, úplně nejhorší věc na tomhle příběhu je ta, že to Hannah dělal ten, který ji měl chránit, který ji měl hýčkat.
    Nenávidím, když se ubližuje ženám, a nenávidím, když se ubližuje chlapcům. Ale nejvíc, nejvíc ze všeho nenávidím, naprosto nenávidím až do morku kostí, když někdo ubližuje malým holčičkám a zneužívá na slabších svoji sílu. Z toho se mi chce zvracet, a otevírá se mi v kapse nůž. (A to se snažím mít v srdci lásku, a ne nenávist.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve všem souhlasím. Knížku ti opravdu doporučuji zkusit. Je strašná, možná tě znechutí, ale je také důkazem, že náš Bůh je všude. To se mi strašně moc líbilo, dalo mi naději a jistotu, že Bůh vždycky bude se mnou. Tobě jako křesťance by se to určitě líbilo taky :)

      Vymazat
    2. Dobře :) Myslím, že se zkusím během tohoto školního roku psychicky sesbírat, být silnější, "opevnit si žaludek ;)" a pak si ji koupím :D
      A ještě jednou děkuji za recenzi, opakuji, zrovna na tuhle jsem se moc těšila ;)

      Vymazat
  3. četla jsem už před delší dobou, ale pořád si ji pamatuju,... mám z nístejné pocity jako ty a jsem strašně ráda že já ani moje dcera si nemusíme tímhle peklem procházet,.. to se pak zdaji všechny všedni starosti malicherné,..

    G

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem za to ráda, ale je mi líto těch žen, které tohle říct nemůžou. Něco takového by se nemělo dít nikde ve světě!

      Vymazat
  4. Tuhle knihu má ve své knihovně moje mamka, hodně čte literaturu tohoto typu a je na ní vždy po přečtení knihy vidět to pohnutí, které kniha způsobí. Já sama na tohle asi ještě nemám žaludek, nevím, zkrátka mě to nijak neláká, ale věřím, že to musí být silný zážitek a ráda slyším, že kniha přináší i informace o té cizí kultuře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to dřív taky moc nelákalo. Začala jsem knihou Bez dcerky neodejdu, kterou mi kdysi doporučila mamka a pak už to šlo samo. Nejsou to sice knihy, které se dají číst každý den, ale jednou za čas je dobré si uvědomit, co se ve světě děje. Pak je člověk alespoň na chvíli opravdu vděčný za to, co má. Kdo ví, možná si jednou taky něco o islámu přečteš.

      Vymazat
  5. Knihu nepoznám, každopádne má zaujímavú anotáciu a myslím, že aj originálny dej, keďže sa pridržiava skutočnosti. Osobne by som si ju zrejme neprečítala, ale verím, že mnohým sa bude páčiť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co člověk to názor :) Já bych ji asi taky nečetla, kdyby u mě jednoho dne nezazvonil pošťák s balíčkem, ve kterém byla právě tato knížka jako takový "nečekaný dárek" :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!