1. Díl - Co je to láska ?











Máme tady pondělí a spolu s ním první díl seriálu Mluvit, ptát se, milovat. Někteří z vás se na něho už dlouho těšili, ale někteří možná zatím netuší o co jde. Pokud patříte k té druhé skupině, můžete si přečíst Úvod , kde jsem podrobně vysvětlila, o čem budu psát a proč. Pokud jste ale netrpěliví a chcete se hned vrhnout na první díl, rychle to pro vás shrnu. Každý díl tohoto seriálu se věnuje jedné otázce, o které byste si měli se svým partnerem promluvit před svatbou. Pokud jste zatím nezadaní, tu spřízněnou duši jste ještě nenašli, nezoufejte. I pro vás může být tento článek užitečný. Díky němu totiž lépe poznáte sami sebe, uvědomíte si, jaké máte názory a co vůbec od života čekáte.
Budu se tu totiž věnovat otázkám, o kterých jste možná nikdy nepřemýšleli. Nebudu to protahovat. Udělejte si pohodlí a dovolte svému srdci říct, co cítí!

PS.: Slovo "partner" zastupuje v článku oba pohlaví
 



Co je to láska a co pro mě znamená ?
Dnešní otázka je opravdu trochu filozofická, ale věřte mi, je důležitá. Pro každého člověka totiž slovo láska znamená něco jiného. Někomu se pojí s romantikou, někdo jiný v ní hledá pomoc, ochranu, pocit, že je tu někdo, kdo nad ním drží ochrannou ruku. Najdou se i takoví, pro které láska znamená jenom uklizený byt a teplou večeři na stole.
Jsou lidé, u kterých je vždy na prvním místě partner, ale v některých případech to mohou být například rodiče, přátele a klidně i pes Puňta. Pro věřící je hodně často nejdůležitější Bůh.
Každý z nás by si měl uvědomit, jaký je jeho žebříček hodnot a podle toho také vybírat partnera. Není řečeno, že pokud máte trochu odlišné názory, je na čase se rozejít! Jenom je třeba popřemýšlet, jak moc se od sebe lišíte. 
Je totiž možné, že pro každého z vás láska znamená úplně něco jiného. Pokud zjistíte, že člověk, se kterým chcete strávit zbytek života víc miluje vlastní auto než vás, věřte mi, někde je chyba.
zdroj:pixabay
Tedy první důvod, proč si odpovědět na tuto otázku je poznat jak moc se od sebe s partnerem lišíte.
A jaký je ten druhý? - Říct, co očekáváte. 
Je totiž možné, že váš partner se k vám nechová tak, jak byste chtěli.  Důvodem nemusí být to, že nechce, ale třeba o tom ani neví. Každý jsme jiný. Někdo potřebuje, aby se ho partner vyptával na práci, na to, jak se mu daří, někdo jiný zase chce na tyto věci ve volném čase zapomenout. Pokud je pro vás důležité, aby se váš partner o vás v těchto
věcech víc zajímal, řekněte mu to. On totiž možná patří k těm lidem, kteří to nepotřebují a automaticky si myslí, že jste na tom stejně. Jsme jenom lidé. Nemáme žádné zvláštní schopnosti, nevidíme do hlavy tomu druhému. Není nic špatného na tom, když si otevřeně promluvíme o tom, co nám v lásce chybí.
Mluvte o svých pocitech, o tom, co chcete, co je pro vás v lásce důležité. Jenom pozor, nic své drahé polovičce nevyčítejte. Nepřirovnávejte váš vztah ke vztahu někoho jiného. To, co dělá Pavel a Marta, Tomáš a Katka a další vaší známi, není důležité. Každý vztah je jiný. Přeci nechcete žít život někoho jiného. Žijete ten svůj, s tím svým partnerem a je jen na vás, jaký váš život bude. Každá láska je jiná, protože ji tvoří jiní lidé. I váš vztah je jedinečný a originální. Ale hlavně je VÁŠ! Je jako krásná květina, která kvete, když se o ni staráte. Pokud přestanete, uvadne. O vztah je třeba pečovat každý den. Je třeba zalévat aby mohl kvést. Nejenom dneska a zítra, ale celý život.
Nezapomínejte však, že láska není sobecká. Nejdůležitější je to, co uděláte pro toho druhého. Nečekejte, až on/a udělá první krok. Vstřícné gesto můžete udělat přeci vy. Říct něco milého, udělat dobrou večeři, koupit květiny, naplánovat výlet, otevřít víno. Je mnoho věcí, které můžete udělat pro to, aby byla vaše druhá polovička šťastná. Nikde není napsáno, že první krok musí udělat muž nebo žena. Dělejte všechno pro štěstí toho druhého a sami budete šťastní. Věřte mi!!
Jenom zase pozor na případy, kdy ten druhý je sobecký a jenom vás využívá. Pokud nikdy nehne prstem, neřekne vám nic milého i když jste schopni za něho dát svůj život, to není dobré! Láska nikoho nevyužívá. Pokud ano, není to LÁSKA!
zdroj:pixabay

Doufám, že se vám dnešní díl líbil, a že si z něho něco odnesete. Možná všechno, o čem jsem psala je pro vás samozřejmostí, máte skvělý vztah a tento článek byl pro vás jen ztráta času. Pokud ano, jsem za to moc ráda a přeji vám ať vám to vydrží navždy. Možná ale patříte k lidem, kterým jsem přeci jen v něčem pomohla. Nakopla vás, abyste udělali první krok ke zlepšení vašeho vztahu, inspirovala nebo vám alespoň vnukla zajímavou myšlenku. Ať tak, nebo tak,držím vám palce, aby vaše láska byla opravdu Láskou, aby se vám povedlo se svým přítelem/přítelkyní vytvořit nádherný, harmonický vztah plný vzájemné důvěry a podpory. 

Pokud se chcete podělit o svoje zkušenosti, na něco se zeptat, neváhejte a pište do komentářů! 
Mějte se krásně a těším se na vás u dalšího dílu přesně za týden!




6 komentářů:

  1. Přesně za týden? :-O :D :D Myslím, že začnu milovat pondělky!!!
    Děkuju, a chtěla bych podotknout, že si myslím, že je hodně dobře, žes to rozdělila, nedokážu si představit, že by se jen o tohle téma otřela jedna věta.

    Jinak, je asi dobře, žes to vypíchla, protože při čtení tohoto článku jsem si uvědomila, že pro mě má láska právě hodně tu duševní stránku, pomoc, ochranu, podporu... a s člověkem, pro kterého je láska jen "teplá večeře a uklizený byt", bych žít nemohla.
    *Otřásne se při té představě*
    Neříkám, že je to špatně objektivně, jen... to NENÍ DOBRÉ pro mě, nevyhovovalo by mi to, nedokázala bych se do té představy zapasovat. Jsem "rozevlátá romantická naivní duše, co hledá pevný přístav", a žití s přízemním člověkem by mě asi zabilo... Pokud ne fyzicky, tak duševně určitě (- zešílela bych. Doslova a do písmene.)

    Budu se moc těšit na další díl.
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Jsem ráda, že se ti první díl líbil. Máš pravdu, je dobře, že jsem to rozdělila :)
      Jinak ty pondělky to je náhoda. Dívala jsem se, kdy jsem zveřejňovala Úvod a přišlo mi fajn, kdyby všechny díly vycházely ve stejný den. No a tím dnem se stalo pondělí. Kdo ví, možná někomu opravdu zpříjemní začátek týdne.

      Vymazat
  2. Ta naše květina bohužel začala docela chcípat a usychat zčásti právě proto, že jsme o těchto věcech nemluvili, jen očekávali něco od druhého, ale nepřiložili sami ruku k dílu. Bylo to vzájemné.
    V tomhle článku je spousta pravdy a spousta ponaučení, tak snad už si to tentokrát vážně zapamatuju a nebudu brát lásku jako samozřejmost. Těším se, jaké téma rozebereš příště.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně lidí bere lásku jako samozřejmost, jako takový dárek který dostal a teď ho má. Jenomže dárků by si měl člověk vážit. Měl by se o ně starat, jinak zůstanou stát zaprášené v koutě a po nějaké době budou nepoužitelné. Mrzí mě, že vám to nevyšlo a budu moc držet palce, aby to příště bylo jiné. Stokrát lepší. Abys našla lásku u člověka, který společně s tebou z celého srdce bude chtít o váš vztah pečovat, aby jako ta květina mohl růst do krásy a přinášel radost nejen vám, ale i okolnímu světu!

      Vymazat
  3. Máš pravdu, je to přesně tak. Někdy je těžké říct co nás trápí a člověk se vlastně bojí, jestli tím toho druhého nenaštve a že je to vlastně blbost a pak to ventiluje v sobě a jednou to vyletí a vmete to tomu druhému, který často ani nic netuší. Je potřeba si říkat co nás na tom druhém trápí- uleví se nám a někdy i tomu druhému. Sama to vím. A vždy když se odhodlám a řeknu to příteli a nebo on mě tak se nám uleví oběma a pak se k sobě ještě více přimknem. Většinou se to pak totiž opravdu změní a vztah je hned lepší a člověk se v tom nedusí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jsem za vás moc ráda, že to řešíte tímto způsobem! Je to opravdu důležité. Lepší je jednou za čas trochu ten vztah provětrat, pustit naše trápení ven, než čekat až se v tom udusíme. Pak to totiž bouchne a nadělá mnohem víc škody!

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!