3. díl - Jací doopravdy jsme ?











Krásné pondělí všem! Vítejte u dalšího dílu seriálu Mluvit, ptát se, milovat. V minulých článcích jsme společně přemýšleli o lásce a o tom, jak si představujeme dobrého manžela a dobrou manželku.
Dnešní článek bude trošku jiný. Nejenže v něm zhodnotíme svého partnera/partnerku, ale zároveň se podíváme trošku na sebe. To, jak asi dobře víte, je hodně těžký úkol. Většinou se buďto podceňujeme, máme strach se pochválit, nebo naopak si o sobě myslíme hodně. Najít ten zlatý střed je mnohdy opravdu nadlidský úkol. Právě z tohoto důvodu jste na to DVA!
Opět však chci podotknout, že dnešní díl nemusí být jenom pro zadané. Můžete se navzájem zhodnotit s kamarádkou či kamarádem. (Samostatně to jde samozřejmě také, ale jak říkám, je to těžké. Lepší je to ve dvojici, kdy vám ten druhý řekne svůj názor.)


Jaké jsou mé nejlepší a nejhorší vlastnosti ?


zdroj:pixbay
Podívejte se na sebe a zkuste říct, co je ve vás dobrého. Vím, že je to těžký úkol, ale je moc důležitý. Hodně z nás se podceňuje, myslí si, že nic neumí, že je k ničemu. Přitom to vůbec není pravda! Každý z nás, bez výjimky je skvělý člověk, který umí hodně věci a má plno úžasných vlastnosti. Jen je třeba se vzchopit, otevřít oči a přestat je skrývat. Nebojte se! Jen ať vyjdou na světlo. Sami budete překvapeni, kolik dobrého v sobě máte. Jste slušní, pravdomluvní, laskaví a starostliví? Máte smysl pro humor, jste přátelští a rádi děláte radost druhým? Jste pracovití, každému vždy pomůžete, je na vás spolehnutí a umíte naslouchat ? Možná jste kreativní, tvořivá duše, snílek s hlavou plnou nápadů, nebo naopak cílevědomý člověk, který se nebojí jít si za svým. Ať už je to tak, nebo tak., jste báječný a talentovaný člověk! Neříkejte, že ne! Určitě umíte mnoho věcí, jen si to neumíte přiznat. Baví vás sport a jste v něm dobří? Vaše dorty a zákusky se všem rozplývají na jazyku? Vůně oběda, který připravujete přiláká i vzdálené sousedy ? Vaše knihy, příběhy a básně miluje celá rodina? Všichni vám říkají, že chtějí umět kreslit a malovat jako vy? Pěstujete tu nejlepší zeleninu a máte nejkrásnější zahradu v okolí? Umíte všechno opravit? Takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho, ale věřím, že zvládnete najít další skvělé vlastnosti i beze mě. Tento článek totiž nemůže být nekonečný a ráda bych přistoupila k další části. Už jste se pochválili, ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Je na čase se na sebe mrknout i trochu kriticky. Všichni totiž máme to své horší "já". Rychle se naštvete? Jste tak trochu líní, smutní, neradi se smějete a každý vám říká, že jste hrozný pesimista?
Nesnášíte řečnit, neumíte mluvit k větší skupině lidí, vždycky se vám rozklepou kolena a jste hrozně nervózní? Možná neumíte prohrávat nebo hodně žárlíte. Mluvíte sprostě, rádi se hádáte, někdy jste až příliš krutí, povyšujete se nad ostatní?Jste velký strašpytel, bojíte se udělat první krok, změnit něco Raději tiše sedíte v koutě a doufáte, že se to vyřeší samo? Trpíte nějakou závislosti? Tyto a další špatné stránky je třeba si uvědomit a snažit se s nimi bojovat. Každý máme svoje démony, něco, o čem víme, že je špatné, ale ne a ne se toho zbavit. Nikdo není dokonalý. Jde jen o to postavit se tomu čelem. 



Jaké jsou nejlepší a nejhorší vlastnosti mého partnera ?

Pokud jste už o sobě řekli všechno, je čase, aby se role změnily. Teď se budete hodnotit navzájem.
Řekněte svému partnerovi, co se vám na něm líbí. Pochvalte ho, vyzdvihněte jeho kladné stránky. Ve vztahu mezi mužem a ženou je to velmi důležité. Měli byste se vzájemně podporovat a také si říkat hezké věci. Když vám žena uvaří, neberte to jako samozřejmost, jako její povinnost, kterou musí plnit. Poděkujte ji, dejte najevo, že vám chutnalo. Když vám muž pomůže v domácnosti, vezme vás na výlet, koupí květinu, taky byste mu měla umět říct, že je milý, hodný, pracovitý, že si ho vážíte apod. Važte si jeden druhého, děkujte si a chvalte se! Věřte mi, že váš vztah bude mnohem krásnější.



zdroj: pixabay
Fráze jako: Sluší ti to. Jsi moc hodný. Máš talent. Jde ti to. Vím, že se na tebe ve všem můžu spolehnout. Děkuji, že mi rozumíš a mnoho dalších, jsou stejně důležité jako Miluji tě.
Takže se nebojte, a  stejně jako jste před tím hodnotili sami sebe, v pár větách charakterizujte toho druhého. Přesto, že váš partner je jistě báječný, asi se najde pár věcí, které vám na něm vadí. Není dochvilný, je trochu líný, mohl by vám víc pomáhat v domácnosti? Pracuje přesčasy i když nemusí?

Není moc zdvořilý, je málo romantický ? Ať je to cokoliv, řekněte to nahlas. Jenom nezapomínejte, že si nemáte nic vyčítat. Mluvíte spolu proto, abyste oba věděli na jaké své chyby se zaměřit, co napravit, zlepšit. Nemáte po sobě křičet a nadávat si! Člověk si totiž měl umět vyslechnout i trochu kritiky. Každý máme chyby a je dobře, když si je uvědomíme.

Přeji vám hodně štěstí, abyste si uvědomili jací doopravdy jste, v čem vynikáte, a co byste naopak mohli zlepšit. Mějte se krásně a těším se za vás zase za týden. 

Všechny díly tohoto seriálu naleznete ZDE



9 komentářů:

  1. Jůůů, ono už je pondělí? :D Páni, v rámci balení na vysokou mi to skoro ušlo. Jsem moc ráda, že je tu další díl. Píšeš to moc hezky, líbila se mi zejména ta první část, jak jsi vyjmenovala všechny ty vlastnosti, který se můžou druhým líbit. Uvědomila jsem si, že někdy prostě stačí jenom "být laskavý" na druhé - a už to může někomu rozzářit den. Samozřejmě, že člověk nesmí být k sobě příliš mírný ani příliš tvrdý. Vím poměrně dost dobře, v čem nevynikám - a že je toho dost. Ale je pravda, že...
    v každém z nás je něco dobrého, do každého Bůh vložil něco dobrého, něco "svého" :) Aby to rostlo, a rozvíjelo se.
    Děkuji za hezký a inspirativní článek ;) A budu se těšit na další.

    Je pravda, že tohle jsou věci, které si člověk uvědomí - co se mu líbí, co ne, ale málokdy se nad tím hloub zamyslí, a málokdy to s tím druhým probere. A to je právě to, co v mnoha vztazích chybí. Podívat se i na ty špatné věci bez urážení se, ječení, nadávek, kopání kolem sebe... A odvážit se to říct.
    A taky je pravda, že někdy se stydíme říct někomu, jak je pro nás důležitý, co se nám na něm líbí.A přitom... je to potřebné. (No, to už tak přemýšlím - jak říkám, inspirativní článek ;))
    Krásný týden, Anie.
    Lillen♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsi to krásně. Děkuji, jsem ráda,že tě článek inspiroval :) Možná, že víš, v čem nevynikáš, ale měla bys opravdu popřemýšlet o tom, v čem vynikáš! Jsi totiž báječný člověk, jsi hodná, laskavá, ráda pomůžeš, věříš v Boha, máš talent na jazyky, píšeš krásné básně, myšlenky. Jsi opravdu kreativní duše, tak se neboj a ukaž to světu!
      Měj se krásně :) Ať se ti všechno daří!

      Vymazat
  2. Máš pravdu, že je těžké vymyslet, co se nám na nás nejvíc líbí ... Vždycky, když mě napadne nějaká kladná vlastnost, napadne mě k ní rovnou i několik negativních ... Třeba, když začnu jednoduchými schopnostmi, řekla bych, že umím docela kreslit a malovat, jenomže ... nejsem kreativní, jen kopíruju předlohu, nemám trpělivost vytrvat u toho, co mi nejde, nesoustředím se, kritizuju ostatní a sama bych to nezvládla líp ... a tak dále. :D Je fajn, že píšeš tyhle motivační články, nebo alespoň na mě to tak působí, i když to asi nebyl záměr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záměr každého mého článku je, aby v něm každý našel něco pro sebe. Pokud je to pro tebe motivační článek, jsem za to moc ráda a ráda tě budu motivovat dál :)
      Nevadí, že kopíruješ předlohu :) Vždyť i ten nejkrásnější portrét je kopii nějakého člověka. Pokud tě to baví a dělá ti to radost, pak kresli a maluj a nepřemýšlej o tom jestli to je nebo není kreativní :) Každý jsem nějaký a ty negativní vlastnosti, které jsi vypsala má vlastně většina z nás. Je to normální. Nikdo přeci není dokonalý.

      Vymazat
  3. Určit si tyhle vlastnosti u sebe je pro mě překvapivě těžké. Snadněji vidím ty chyby, přednosti už tolik ne, a hlavně nevím, jak mě vnímají lidé zvenčí :D Co se týče partnerových kladů a záporů, na tohle u mě vždycky došlo bohužel až před rozchodem, psala jsem si seznamy, ale to rozhodnutí pak stejně padlo na základě emocí a ne kalkulace dobré versus špatné vlastnosti.
    Chválení je důležité i ve vztahu k sobě samému, tak je logické, že ve vztahu k druhému to bude stejné. Děkuji za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :) Psát si seznamy je možná fajn, ale jak jsi pak sama zjistila, nakonec je to stejně k ničemu. Ať člověk hledá jak chce, nikdy toho ideálního nenajde. Myslím si, že nejde ani tak o to začít vztah z dokonalým člověkem, ale spíš společně dělat všechno pro to, aby ten vztah by "dokonalý". Mluvit o všem, poznávat se a překonávat překážky. Každý má své chyby, ale věřím, že si lidé navzájem mohou pomáhat ty chyby zlepšovat. Někdy hold potřebujeme toho druhého, díky kterému se stáváme lepším člověkem :)

      Vymazat
  4. Moc skvělý článek, tenhle mě opravdu potěšil. Mám tento problém- myslím si o sobě že jsme k ničemu, nevěřím si moc, že by se mnou vůbec chtěl přítel vydržet i když mi to stále říká. A není to proto, že by to nemyslel vážně- jen to se mnou dříve moc lidí vzdalo a já už moc nevěřím. I tak jsem si ale o tom promluvila s mamkou a dala na jevo své obavy i jemu a opravdu se mi ulevilo. Není to ještě zcela zažehnáno, ale snažím se s tím něco dělat- protože bez důvěry vztah nejde. Teď se snažím mít opět ráda sama sebe- protože to je vlastně to nejdůležitější- až potom co budem spokojeni se sebou můžem začít vytvářet smysluplný vztah. A vím, že podobný problém má i můj přítel- takže se tak nějak léčíme navzájem. Já mu říkám aby si věřil a že je skvělý a nemusí se za sebe stydět a sama se snažím to říkat i sobě. A on to říká mě :). A asi to se mnou nebude tak strašné, když mě někdo miluje tak jako můj přítel. Je to dlouhá a těžká cesta, ale ve dvou to jde opravdu líp. Tak snad to zvládnem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásné, že si to tak navzájem říkáte a pomáháte si. Neboj se, jen věř svému příteli, že to opravdu myslí vážně. Vím, že je těžké někomu důvěřovat, pokud tě už pár lidí zklamalo, ale jde to. Vím to tak trochu z vlastní zkušenosti. Začni se mít ráda, to co se ti stalo určitě nebylo jen tvoji vinou. Na to, aby to dobře fungovalo jsou třeba dva. Musíte chtít oba, a já mám pocit, že chcete. Už teď jste si velkou oporou! Jen tak dál! Držím vám moc palce, aby se vám povedlo mít krásný smysluplný vztah, ve kterém budete mít rádi jak toho druhého tak i sebe!

      Vymazat
    2. Děkuji za milá slova :) jo, cítím to tak s přítelem a doufám, že to tak bude i nadále, je to sice ještě dlouhá cesta, ale věřím že to společně zvládneme :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!