Recenze: Cestující - Ulrich Alexander Boschwitz

Kniha o druhé světové válce, židech, smutku, beznaději, ztrátě.
Výjimečný příběh z prostředí druhé světové války o tom, jak prázdný a bezmocný se může člověk cítit, když přichází o všechno, na čem mu v životě záleželo. A postupně ztrácí i sebe. Představte si, že jste úspěšný, bohatý obchodník a druhý den se probudíte a nemáte kam hlavu složit...

Křišťálová noc změnila životy Židů. Většina z nich se ocitla v koncentračních táborech, a ti, kterým se povedlo uniknout se museli schovávat. Podobný osud potkal hlavního hrdinu této knihy Otta Silbermanna. Byl to bohatý obchodník, který ve srovnání s ostatními Židy žil pohodový život. Jelikož neměl typické židovské rysy a na první pohled působil jako obyčejný árijec, necítil se ohrožený. I když ho jeho árijská manželka prosila, aby společně opustili Německo, rozhodl se kvůli obchodům zůstat. Jednoho dne je však pozdě. Dochází ke hromadnému zatýkání. Otto Silbermann sice utíká, ale od té doby se jeho život obrátí vzhůru nohama. Jeho společník s ním odmítá dál spolupracovat. Silbermann nemá kam by hlavu složil. Kvůli hrozícímu zatčení se bojí vrátit domů, ubytování v hotelu taky není dvakrát bezpečné. Rozhodne se proto cestovat vlakem. Z jedné krátké cesty je nakonec nekonečná pouť. Silbermann cestuje tam a zpět, přemýšlí, mluví s lidmi a snaží se najít východisko ze své situace. Ve chvíli, kdy přichází o svoje peníze, je na pokraji zhroucení. Smutek, zoufalství a beznaděj je to jediné, co mu zůstalo...


,,Chceš tu se mnou zůstat?"zašeptala. Podíval se na ní prázdným pohledem. ,,Nevím," hlesl. ,,Myslím...asi bude lepší...když půjdu." ,,Jak myslíš," odvětila klidně. ,,Ale co budeš dělat?" ,,Nebudu už dělat vůbec nic!" řekl a šel.

Kniha Cestující je plná emocí. Čte se jedním dechem a rozhodně Vás nenechá chladnými. Je napsaná tak dobře a procítěně, že spolu s hlavním hrdinou můžete prožívat všechny jeho strasti, cítit smutek a zoufalství, které vás doslova pohlcuje. Jedním z důvodů, proč tato kniha působí tak autenticky, je životní zkušenost jejího autora. Ulrich Alexander Boschwitz byl také synem židovského obchodníka a prožíval podobné problémy jako hlavní hrdina. Kniha je vlastně sbírkou myšlenek a pocitů autora, a byla napsána v rekordním čase, během necelého měsíce.

Je to důležité. Přežít znamená překonat. Vrhnout se do první ledovcové trhliny, to není žádné umění. Umění naopak je přejít přes hory. K životu patří odvaha. K sebevraždě pouze zoufalství. (...) Je daleko těžší káru táhnout než ji záměrně nechat stát.

Kdybych měla hodnotit knížku jedním slovem, řekla bych jiná. Knih týkajících se druhé světové války jsem četla už mnoho. Většina z nich popisovala krutost tehdejší doby, smrt, život v koncentračních táborech, násilí. Kniha Cestující je jiná. Nemá typický děj, víc než o zápletku jde v knize o pocity. Autor nechce popisovat, co se děje kolem, ale klade důraz na to, co se děje uvnitř - v srdci a hlavě našeho hrdiny. I když knihu nemůžu zařadit do top knih s tématikou druhé světové války, přesto rozhodně stojí za přečtení. 

HODNOCENÍ:

Kniha – 4/5 - skvělá kniha, která popisuje židovskou tématiku z jiného úhlu pohledu, než jsme běžně zvyklí. Místy se trochu táhne, ale přesto doporučuji!

Obálka- 5/5 - jedním slovem - skvělá! Zaujme na první pohled a dokonale vystihuje atmosféru knihy.

Za poskytnutí knihy děkuji Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!