Zamčená ústa

Žijeme v době, kdy se každý druhý pár rozchází. Rodiče se rozvádějí, hádají se o majetek o to, s kým budou bydlet děti. Říkají, že je to pro jejich dobro, ale není to pravda. Děti tím trpí. Víc, než si dokážeme představit. Máte krásné šťastné děti a jednoho dne jim oznámíte: Budeme se rozvádět. Ať se snažíte sebevíc, tohle nejde říct normálně, jemně. Tohle nejde vysvětlit...Dítěti tím ublížíte, vezmete mu tím jistotu, radost, štěstí a především rodinu. Změníte mu život. Tohle už nepůjde vrátit zpátky. Bohužel v mnoha případech chyba je v tom, že partneři spolu neumějí mluvit. Nenaučili se věřit si ve všem a každý problém spolu řešit. Mnohdy raději mlčí, v hloubi duše nadávají na toho druhého. Zlo se v nich kumuluje, roste a když vybuchne, je pozdě něco řešit.

Možná jste mladí, a teprve poznáváte první lásku. Možná jste už zasnoubení. V každém případě spolu mluvte. Popovídejte si o všem, co máte rádi,a co naopak nesnášíte. Mluvte o své minulosti, o tom, co čekáte od partnera a od vašeho společného života. Mluvte o dětech, o tom jak budete slavit Vánoce a podobně. Věřte mi, není to blbost. Vyhnete se tak nepříjemným hádkám a zklamání. Každý jste totiž z jiné rodiny, jinak vychovaný. To, co u vás v rodině bylo normální, u vašeho partnera být nemuselo. Poznávejte se. Nemusí to být nepříjemné rozhovory. Můžete si otevřít vínko, udělat dobrou večeři a probrat všechno v klidu a pohodě. A pokud to nejde, pokud to váš partner nerespektuje, vážně popřemýšlejte, jestli je to opravdu ten pravý. Pokud spolu neumíte mluvit teď, co bude pak? 

Jestli vás zajímá, jaké otázky je dobré před svatbou probrat, zanechte komentář a napíšu o tom pro vás článek.

4 komentáře:

  1. Ač jsem nezadaná, článek bych chtěla, takže prosím, prosím :) Ráda si přečtu.
    Mimochodem, už tohle je hrozně zajímavé, ani by mě nenapadlo, že bych měla s předstihem probírat slavení Vánoc - nebýt toho, že jsem si to teď přečetla tady... a máš pravdu, podle mě je i dost rozvodů, že lidé nevěnují pozornost náznakům, varovným signálům, stopkám - a nechtějí druhého ztratit... teď. A tak ho ztratí složitějším, těžším způsobem za deset let, a stáhnou s sebou i děti...

    Jinak, ono těžko říct. Moje kamarádka je z rodiny, kde to rodičům prostě "neklape", ale rozvést se nechtěli- nechtějí, nerozvedli.
    Psychiku dítěte poznamená to i to, ale je fakt, že je úplná hloupost říct - rozveďte se, je to tak lepší. Vždycky je to individuální, ale co je úplně nejhorší, jsou rozvody bojem, kdy se rodiče o dítě přetahují, snaží se zavděčit se mu, získat ho na svou stranu, matky odmítají dítě půjčit otci, a otcové se je snaží odervat od matek - to je hnus.

    Uff, takové vážné téma o prázdninách - ale ty jako novinářka se asi vážným tématům nevyhýbáš, že?
    Tak hodně síly :)

    Měj se krásně, a už se těším na ten článek o tom, co by mělo být prodiskutováno před svatbou :) (Snad bude - díky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem našla inspiraci u jednoho polského kněze, který o tom mluvil. Hodně mě to zaujalo a začala jsem takové různé otázky probírat s přítelem. Myslím, že by to měl každý zkusit. Poznat toho druhého než bude pozdě. Třeba to slavení Vánoc - vypadá to jako samozřejmost, úplná maličkost, něco, o čem nestojí za to se bavit. A pak se ti dva u první společné večeře hádají, protože v salátu je celer a moje máma ho tam nedávala. A já chci kapra, já chci řízky. U nás se nezpívalo koledy u nás ano je to tradice. A oheň je na střeše. A co teprve když se jedná o mnohem důležitější témata jako jsou děti apod.
      Určitě článek udělám. Ještě popřemýšlím jestli jeden, nebo jestli z toho udělám takový malý seriál-každý článek o jiné otázce.

      No uvidíme. Měj se krásně!

      Vymazat
    2. To nechám na tobě, ale možná by rozdělení do více článků bylo fajn.
      Měj se hezky :)

      Vymazat
    3. Díky za názor :) Možná máš pravdu

      Vymazat

Děkuji za komentář :) Přeji krásný zbytek dne!